Rejtélyes, viking kori követ találtak

viking
Régészek egy fallikus követ tártak fel a viking kori temetkezések és vaskori lelőhelyek ásatásai során
Vágólapra másolva!
Az Uppdrag Arkeologi régészek egy fallikus követ tártak fel a viking kori temetkezések és vaskori lelőhelyek ásatásai során. A felfedezést az Ostlänken vasútépítési projekt előkészítő ásatásai során tették a svédországi Södermanland megyében található Tystbergában.
Vágólapra másolva!

És bár a régészek szerint Norvégiában már számos, hasonló példát fedeztek fel, Svédországban azonban

nagyon szokatlannak számítanak a viking korból származó fallosz-szimbólumok.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a falloszt általában olyan tárgyként határozzák meg, amely egy péniszre hasonlít (különösen merev állapotban), és gyakran a termékenységet, illetve a férfi nemi szervhez, valamint a férfi orgazmushoz kapcsolódó kulturális vonatkozásokat jelképezi.

A skandináv mitológiában Freyr isten fallikus istenség volt, amelyet Svédországban imádtak,és akit a békével és a gyönyörrel hoztak összefüggésbe.

Az istenséget az uppsalai templomban egy fallikus szoborral ábrázolták. Néhány kutató szerint a fallosz Heimdall isten szimbólumát is jelképezi, aki az északi mitológiában azon istenek közé tartozik, akik az apokaliptikus Ragnarøk esemény után az új világot vezetik majd.

Régészek egy fallikus követ tártak fel a viking kori temetkezések és vaskori lelőhelyek ásatásai során Forrás: Uppdrag Arkeologi

– mondta Rebecka Jonsson, az Uppdrag Arkeologi régésze a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ezeket gyakran a termékenységgel kapcsolatos fogalmakkal együtt értelmezik.

A fallikus kő fél méter magas, és egy helyi kőfejtő kövéből faragták ki. Alul laposra faragták és 60 fokos szögben dől, míg a tetejére falloszra emlékeztető vonalakat véstek.

A tudósok szerint első pillantásra úgy néz ki, mint egy hosszúkás, álló kő, de ha jobban megnézzük, több olyan elemet is láthatunk, amelyek arra utalnak, hogy ez valójában egy kő, amelyet úgy alakítottak át, hogy egy falloszra hasonlítson.