Hosszú utat tettek meg a rejtélyes angolszász elefántcsontgyűrűk

elefántcsont, gyűrű
Az új elemzés azt sugallja, hogy a gyűrűket az afrikai Aksum királyságban készítették elefántcsontból afrikai elefántok agyaraiból, és a posztrómai Európán keresztül Angliába adták őket
Vágólapra másolva!
Több száz angolszász elit nőt rejtélyes elefántcsontgyűrűkkel együtt temettek el. A kutatók most már azt is tudják, hogy ez az elefántcsont az Angliától mintegy 6500 kilométerre élő elefánoktól származott.
Vágólapra másolva!

Ilyen és ehhez hasonló elefántcsontgyűrűket találtak több mint 700 korai angolszász sírban Anglia-szerte, ám ezek túl nagyok ahhoz, hogy egyetlen ujjra illeszkedjenek. A régészek most úgy gondolják, hogy a derékra kötött, nyitott szövetzsákok tartására használták őket.

A rejtélyes elefántcsontgyűrűk sokáig zavarba hozták a szakembereket, akik nem voltak biztosak a gyűrűk eredetében és abban sem, hogy melyik állattól – elefánttól, rozmártól vagy mamuttól – származnak.

Most azonban tudományos módszerekkel sikerült kimutatni, hogy a gyűrűk valószínűleg a mintegy 6500 kilométer távolságban élő afrikai elefántokhoz tartoztak.

A felfedezés a tudósok szerint azt jelzi, hogy a tárgyakat egy kereskedelmi hálózat hozta Kelet-Afrikából

és a római kor utáni Európán keresztül Angliába; ez talán az egyik leghosszabb kereskedelmi útvonal, amelyet abból az időből ismerünk.

Az új elemzés azt sugallja, hogy a gyűrűket az afrikai Aksum királyságban készítették elefántcsontból afrikai elefántok agyaraiból, és a posztrómai Európán keresztül Angliába adták őket Forrás: Hemer et al/Journal of Archaeological Science: Reports; (CC BY-NC-ND 4.0) )

– mondta Hugh Willmott, a brit Sheffieldi Egyetem régésze, a tanulmány társszerzője a Live Science online tudományos portálnak. – Átszeli a mediterrán világot, majd az Alpokat, aztán valószínűleg a Rajna-vidéken keresztül... tehát több kultúrát is érint.

A kutatók elemezték a hét úgynevezett „zsákgyűrű" egyikét, amelyeket egy korai angolszász temetőben találtak sírokban (ezek az ötödik század vége és a hatodik század eleje között keletkeztek), Scremby falu közelében, Sheffieldtől mintegy 110 kilométerre keletre.

Az elefántcsont kollagénfehérjének elemzése után a csapat megállapította, hogy a gyűrű egy afrikai elefánt (Loxodonta nemzetség) agyarából készült, és a szénizotópos elemzés kimutatta, hogy a vastagbőrű az ötödik század körül élt.

A kutatók eredményeiket a Journal of Archaeological Science: Reports című folyóirat júniusi számában tették közzé.

Az elefántcsont gyűrűket több mint 700 korai angolszász sírban találták meg Anglia-szerte Forrás: Hemer et al/Journal of Archaeological Science: Reports; (CC BY-NC-ND 4.0) )

– magyarázta Hugh Willmott. – Gyakran találunk a temetkezésekben tárgyakat, de ezek általában eléggé véletlenszerűek.

Az angolszász Angliában nem találtak elefántcsont-megmunkálásokra utaló jeleket, ami a szakemberek szerint azt jelenti, hogy a gyűrűket Afrikában készítették, majd kereskedtek velük, amíg el nem jutottak Angliába. A leletek azt mutatják, hogy az elefántcsontgyűrűk legalább 100 évig népszerűek voltak az angolszászok körében.