Csendes gyilkos a fedélzeten, nem csak az oxigén hiánya ölheti meg a hajó utasait

Titan
A Titan merőben új és szokatlan innovációnak számított a személyzet szállítására képes mélytengeri merülőeszközök között
Vágólapra másolva!
Az OceanGate Expeditions cég Titan elnevezésű merülőhajója vasárnap reggel 6 órakor indult útnak a Titanichoz. A kapcsolat a hajó és a tengeralattjáró között 105 perc után megszakadt. A szakértők szerint mintegy 96 órára elegendő oxigénnel rendelkezett, amelyből már csak pár óráa elegendő tartalék maradt. Azonban az utasokat nem csak az oxigén hiánya ölheti meg.
Vágólapra másolva!

Egy szakértő szerint ahogy csökken az oxigénszint, úgy nő a bent lévők által kilélegzett szén-dioxid aránya, ami potenciálisan végzetes következményekkel járhat.

– mondta Dr. Ledez a BBC-nek.

Hangsúlyozta, hogy a hipotermia - amikor a test túlságosan kihűl ahhoz, hogy működni tudjon - egy másik veszélyes kockázatot jelent.

Ha a hajó 3800 méter mélyre süllyedt, akkor az olyan mélység, ahová a nap sugarai már nem érnek le. Ebben az esetben az utasok fagypont körüli hőmérsékletben várhatják a mentés.

Az Oceangate tengeralattjáró. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ocean Gate / Handout

Hogy ellenálljon a mélységben uralkodó hatalmas víznyomásnak, a mintegy 10,4 tonnás hajónak 5 hüvelyk (körülbelül 12,7 centiméter) vastagságú, a szabványoknak megfelelő szénszálas anyagból készült hajóteste van, amelyet két, titánból készült, ívelt zárófejjel erősítettek meg.

A fedélzeti ajtót belülről nem lehet kinyitni, tizenhét csavarral van lezárva. Jürgen Weber, a tengeralattjáró tengerészmérnöke szerint olyan, mint egy vaskoporsó.

A szakértők úgy vélik, ha a jármű az Atlanti-óceán fenekén van, akkor szinte lehetetlen lesz onnan kimenteni.