Méregdrága tengeralattjáró tűnt el a mélyben, minden amit érdemes tudni a Titanról - videó

Vágólapra másolva!
Vasárnap este tűnt el a tengerfenéken a Titan nevű búvárhajó, öt emberrel a fedélzetén. A partiőrség nagy erőkkel keresi a hajót, mivel a legénység oxigénkészlete gyorsan fogy.
Vágólapra másolva!

Vasárnap tűnt el a Titan tengeralattjáró, amely Új-Fundland partjaitól 700 kilométerre, a fedélzeten öt emberrel indult a Titanic roncsaihoz.

A legénység a merülés után egy 1 órával és 45 perccel vesztette el a kapcsolatot a felszíni kísérő hajóval, a parti őrség becslései szerint hétfő este még 70-96 órára elég oxigén maradt a legénység számára, ami mostanra jelentősen csökkent.

Mit érdemes tudni a Titanról?

A Titan egy ötszemélyes szénszálas búvárhajó, amely 4000 méteres mélységig képes lemerülni, és maximum 96 órát képes a vízfelszín alatt maradni.

  • A hajó súlya: 10 432 kg.
  • Méretei: 670 cm x 280 cm x 250 cm.

A cég 250 000 dollárt (85,5 millió forintot) kér egy helyért, hogy saját szemünkkel nézhessük meg a Titanic híres roncsait.

A Titanic 3800 méterrel a felszín alatt fekszik az Atlanti-óceán fenekén és egy teljes merülés a roncshoz, beleértve a leereszkedést és a felemelkedést, nyolc órát vesz igénybe.

A Titanic roncsa Forrás: NOAA/IFE/URI

A cég elmondása szerint a tengeralattjáró öt fő befogadására alkalmas, ami általában egy pilótát, három fizető vendéget és egy, a cég által "helyszíni szakértőnek" nevezett személyt foglal magában.

A Titant amellett, hogy turistákat visz a Titanic roncsaihoz, rendszeresen használják helyszíni felmérésre és ellenőrzésre, kutatásra és adatgyűjtésre, film- és médiakészítésre, valamint hardverek és szoftverek mélytengeri tesztelésére is.

A tengeralattjárót úgy kell irányítani, mint egy videójátékot, vagyis egy strapabíró bluetoothos Xbox kontrollerrel manőverezhetünk a tengeralattjáróval az óceánban.

Az amerikai parti őrség a kanadai erőkkel együttműködve keresi az eltűnt búvárhajót.