Most már biztos: drámai időjárás lesz idén nyáron

Az El Niño miatt helyenként hatalmas viharok alakulhatnak ki
Vágólapra másolva!
Beigazolódott az, amire hónapok óta figyelmeztetnek a tudósok: megérkezett az El Niño. Az időjárási jelenség várhatóan hosszú hónapokig éreztetni fogja hatását, közölte a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA). De mire számítsunk Európában, azon belül is Magyarországon? Elmondjuk!
Vágólapra másolva!

Az El Niño események általában két-hét évente fordulnak elő, és az átlagosnál melegebb tengerfelszíni hőmérséklet jellemzi őket az Egyenlítő környékén, valamint a Csendes-óceán középső és keleti részén – írja a Live Science.

Ha az El Niño a szokásosnál erősebb lesz az drámai következményekkel járhat: a világ egyik felén aszály, másik felén heves esőzések várhatók. Új hőmérsékleti rekordok is születhetnek, különösen azokban a régiókban, ahol már most melegebb van a szokásosnál, véli Michelle L'Heureux, a NOAA Éghajlat-előrejelző Központjának fizikusa.

A szakértők már egy ideje gyanították, hogy közeledik az El Niño; az első jeleket a NASA műholdja vette észre még márciusban és áprilisban, amikor a meleg víz a Csendes-óceánban kelet felé, Dél-Amerika nyugati partjai felé mozgott.

Korábbi elemzésében a Meteorológiai Világszervezet 60 százalékos esélyt adott arra, hogy a felmelegedés május és július között fog jelentkezni. Ezt az előrejelzést a NOAA később frissítette, és csaknem biztosra jósolta az El Niño bekövetkeztét, amely legalább 2024-ig befolyásolni fogja a világ nagy részének időjárását.

A szakértők arra számítanak, hogy az idei El Niño mérsékelt vagy nagyobb erejű lesz a szokásosnál, és leginkább az őszi, valamint téli időjárást fogja befolyásolni.

A mérsékelt vagy erős El Niño hatására az USA és Kanada északi területei szárazabbak és melegebbek lesznek a szokásosnál. A Mexikói-öböl és az Egyesült Államok délkeleti részén azonban várhatóan több eső fog esni, emiatt nő az árvizek kialakulásának veszélye. Ugyanakkor az El Niño miatt kevesebb hurrikán fog pusztítani az elkövetkező időszakban.

Az El Niño miatt helyenként hatalmas viharok alakulhatnak ki Forrás: AFP/Mark Ralston

Az utolsó El Niño 2019-ben volt, és hat hónapig, februártól augusztusig tartott.

Az El Niño alatt a levegő átlaghőmérséklete magasabb, mint máskor, ami jelentős következményekkel jár a globális időjárási mintákra nézve. L'Heureux szerint ezt tetézik az éghajlatváltozás hatásai, amelyek súlyosbíthatják vagy ellenkezőleg, enyhíthetik az El Niño bizonyos hatásait.

Az El Niño miatt a globális hőmérséklet idén több mint 1,5 Celsius-fokkal emelkedhet,

ami katasztrofális hatással lehet a világ éghajlatára.

Milyen hatással lehet ez Európára?

Az El Niño elsősorban a világ trópusi és szubtrópusi részein érezteti hatását, normál esetben Európában nem okoz súlyosabb zavarokat.

Nem mindegy azonban, milyen erősségű lesz a jelenség. Ha a vártnál gyengébb lesz, nem tapasztalható majd komoly változás az európai időjárási mintázatban. Ha viszont erősebb, illetve tartósabb lesz, akkor szélsőséges időjárási körülmények várhatóak kontinensünkön is.

Az extrém erejű El Niño enyhe-csapadékos telet, tikkasztó nyarat hoz kontinensünk nagy részére, ugyanakkor Észak-Európában nagyobb szárazság jelentkezhet télen, ami hideggel párosul.

Várhatóan Magyarországra az El Niño forró nyarat hozhat, a hőséget pedig gyakorta szakíthatják meg majd heves záporok, zivatarok

- ahogyan azt tapasztaltuk az elmúlt napokban.