Ebben az országban rejtőzött a legrégebbi viking hajóábrázolás

viking hajó
Az ábrázolás egy vitorlás viking hajó vésett képét mutatja a tengeren, amely körülbelül 1 centiméter széles.
Vágólapra másolva!
A régészek egy viking hajó ábrázolására bukkantak, amely a legkorábbi, Izlandon felfedezett ilyen kép lehet. A felfedezést a Stöð régészeti lelőhelyen tették Stöðvarfjörður falu közelében, Fjarðabyggð településen, Izland keleti partján.
Vágólapra másolva!

A korábbi ásatások során két viking kori hosszúházra bukkantak itt a régészek, amelyek közül a régebbi a fő népvándorlási időszak előtti időkből származik, amelyről általában úgy vélik, hogy a Krisztus utáni 9. század második felére tehető.

A vándorlás okai bizonytalanok: a középkor későbbi szakaszában maguk az izlandiak is inkább a polgári viszályokra hivatkoztak, amelyeket I. Harald norvég király ambíciói váltottak ki, de a modern történészek olyan tényezőket feltételeznek, mint például a termőföldek hiánya Skandináviában.

A régészeti vizsgálatok azt mutatják, hogy a hely szezonális táborként funkcionált a halászat és a vadászat, valamint a bálnavadászat és a halolaj előállítása céljából. A krónikák szerint a területet a norvégiai Trondheimből származó Þórhaddur „az Öreg" (The Old) telepítette be, aki haláláig itt élt.

Az ábrázolás egy vitorlás viking hajó vésett képét mutatja a tengeren, amely körülbelül 1 centiméter széles. Forrás: Landnámsskáli í Stöð

A közelmúltban végzett vizsgálatok során a szakemberek egy faragott homokkőre bukkantak, amelyen egy viking hajó ábrázolása látható.

Az ábrázolást egy korai lakóhelyen találták, amely a természeti erőforrások kiaknázására szolgáló előfalu lehetett, mielőtt a szélesebb területű település kialakult volna itt.

– írja a HeritageDaily online tudományos portál.

Az ábrázolás egy vitorlás hajó vésett képét mutatja a tengeren, amely körülbelül 1 centiméter széles. Bár az ilyen ábrázolások gyakoriak a skandináv országokban, a kutatók szerint a Stöð-lelet lehet az első feljegyzett hajóábrázolás Izlandon, ráadásul ez lehet a legkorábbi kép, amelyet az országban eddig felfedeztek.