Az itatás hatásai feketén-fehéren, de leginkább feketén

erdei pinty
A fotón egy erdei pinty fióka látható, akit megitattak fecskendőből és másnapra meghalt.
Vágólapra másolva!
Már nem is számoljuk, hogy hány madár halt meg a kezeink között ebben a szezonban vagy akik el sem jutottak már hozzánk azért, mert megitatták őket. - hívja fel a figyelmet a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont közössgi oldalán.
Vágólapra másolva!

TILOS A MADARAK ITATÁSA!

A madarak nyelvének a végén található a nyitott légcső. Ha víz kerül bele, akkor vagy egyből megfullad a madár, vagy aspirációs tüdőgyulladás következtében fog meghalni.

Ha fiókát találnak, nem szomjasak, nem kell őket megitatni, az énekesmadár szülők sem itatják a fiókákat.

Ha felnőtt, sérült madarat találnak, ők sem szomjasak, őket sem kell megitatni, főleg a kába állapotban lévőket nem.

Tudjuk, hogy ha egy madarat találnak, egyből ez jut a többség eszébe: nem tudom, mit adjak neki enni, de legalább meg tudom itatni, abból baj nem lehet. DE!

Kérjük Önöket, hogy ne itassák meg a madarat, amit találnak. SŐT! Addig semmit ne tegyenek, amíg szakemberrel nem beszéltek.

A fotón egy erdei pinty fióka látható, akit megitattak fecskendőből és másnapra meghalt. Forrás: https://www.facebook.com/feherhollovadmentoalapitvany/photos/a.104170021076366/558169869009710/

Minden egyes esetben AZONNAL keressenek fel egy SZAKEMBERT, aki elmondja, hogy mit és hogyan kell csinálniuk.

Dübörög a fiókaszezon, így legyenek türelmesek, rengeteg hívás fut be minden szervezethez. Ha nem érnek el valakit azonnal, hívják a következőt. Addig pedig maximum csak helyezzék el biztonságban az adott madarat (cipős doboz, lyukak nélkül, alá egy papírtörlő).

Iszonyatosan nagy szükség van arra, hogy minél több ember tudjon erről.

(Forrás: Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont: http://www.feher-hollo.hu/)