Az elhullott legyek láttán más legyek is gyorsabban pusztulnak el

Drosophila gyümölcslégy
Vágólapra másolva!
Kutatások kimutatták, hogy amikor a Drosophila melanogaster fajba tartozó gyümölcslegyek elhullott „barátaik" tetemével érintkeznek, az élettartamuk jelentős és mérhető módon csökken. Zárkózottan kezdenek el viselkedni, veszítenek a testzsírjukból, és az öregedésük is olyannyira felgyorsul, hogy hamarabb elpusztulnak, mint azok a gyümölcslegyek, amelyek nem látják, hogy halott társaik ott hevernek, ahová leestek, mint valami hátborzongató gyümölcslégy-temetőben.
Vágólapra másolva!

A tudósoknak komoly elképzelésük van arról, hogy ez miért történik. A PLOS Biology folyóiratban publikált tanulmány szerint amikor a gyümölcslegyek észlelik az elhullott társaikat, akkor két, a szerotonin neurotranszmitterre fogékony neuron típus aktiválódik a szervezetükben, majd ez a fokozott aktivitás felgyorsítja az öregedési folyamatot.

– mondta Christi Gendron és Tuhin Chakraborty, a Michigani Egyetem fiziológusai a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Mindez az ezzel és talán más érzékszervi tapasztalatokkal kapcsolatos következmények megértésére irányul, beleértve az embert is, miközben betekintést nyújthat abba, hogy bizonyos idegi állapotok hogyan befolyásolják a viselkedést és a fiziológiát.

Drosophila gyümölcslégy Forrás: AFP

Hozzátették: az érzékszervi folyamatok befolyásolhatják az öregedést, de egyelőre nincsenek tisztában azzal, hogy ez hogyan történik. A csapat korábbi kutatásai már bebizonyították, hogy

az azonos fajhoz tartozó – fajtársaiként ismert – elhullott legyek észlelése kimutatható hatással van a gyümölcslegyekre, ami azt mutatta, hogy korábban elpusztulnak, de ennek okai ismeretlenek.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, hasonló hatásokat más állatoknál is láttak már: ez az úgynevezett nekroforézis, vagyis az elpusztult fajtársak eltávolítását az euszociális rovaroknál; hangadást és tetemvizsgálatot az elefántoknál; vagy a glükokortikoidoknak nevezett szabályozó hormonok szintjének emelkedését a főemlősöknél.

Úgy tűnik, a gyümölcslegyeknél a változások a szerotonint – amely jeleket szállít az idegsejtek között –, és a szerotonin egyik receptorát, az 5-HT2A-t érintik.