Eltereltek egy folyót, hogy helyreállítsák a kiszáradt tavat

A legészakibb mongol tartományban, Hövszgölben megvalósított projekt sikeres befejezését kedden jelentette be az ázsiai ország környezetügyi és turisztikai minisztériuma
Vágólapra másolva!
Helyreállítottak egy évtizedekkel ezelőtt teljesen kiszáradt tavat Mongóliában egy folyó elterelésével.
Vágólapra másolva!

A legészakibb mongol tartományban, Hövszgölben megvalósított projekt sikeres befejezését kedden jelentette be az ázsiai ország környezetügyi és turisztikai minisztériuma.

1971-ben egy hatalmas áradás következtében megváltozott a Hodon-folyó folyásiránya a Darhan-völgyben, ami negatív hatással volt a völgyben fekvő tavakra, köztük elsősorban a Cojcoj-tóra, amelynek vize teljesen elpárolgott - emlékeztet a minisztérium közleménye.

A tartomány vezetésének megbízásából a Mongol Tudományos Akadémia és a Prestige Engineering nevű cég 2021-ben felépített egy 403 méteres gátat és két csatornát, amelyen keresztül megváltoztatták a Hodon folyásirányát.

A legészakibb mongol tartományban, Hövszgölben megvalósított projekt sikeres befejezését kedden jelentette be az ázsiai ország környezetügyi és turisztikai minisztériuma Forrás: Wikimedia Commons

A mérnöki munka eredményeként a folyó vize tavaly szeptember óta közvetlenül a Cojcoj-tavat táplálja, amelyben mára 35 millió köbméter víz gyülemlett fel. A tó helyreállítása jó a helyi lakosoknak és a környéken élő állatoknak, sőt az egész országnak - hangsúlyozza a minisztériumi közlemény.

A tartomány a Hövszgöl-tóról, Mongólia második legnagyobb, egyben legmélyebb taváról kapta a nevét.

(MTI/Hszinhua)