Egyetlen injekció ivartalaníthatja a nőstény macskákat

macska, párzás, ivartalanítás
Egy kísérleti génterápiás kezelés során kapott, egyetlen injekció elegendő lehet ahhoz, hogy egy nőstény macska szaporodását végleg megakadályozzuk
Vágólapra másolva!
Egy kísérleti génterápiás kezelés során kapott, egyetlen injekció elegendő lehet ahhoz, hogy egy nőstény macska szaporodását végleg megakadályozzuk. Legalábbis ez derül ki egy most publikált tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A bolygón kószáló, több mint 600 millió házimacskaféle elképesztő 80 százalékáról úgy vélik, hogy azok kóbor állatok, akiknek nincs gazdája vagy otthona. A most bemutatott, lehetséges, új sterilizálási módszer azonban segíthet a macskapopulációk biztonságosabb és hatékonyabb szabályozásában, mint az állatok petefészkeinek vagy méhének műtéti eltávolítása, amelyhez a nőstények befogása, ivartalanítása és elengedése szükséges, írja a ScienceAlert online tudományos portál.

A kísérleti génterápiás kezelés az úgynevezett Anti-Müllerian hormon (AMH) segítségével történik, amely a petefészekben lévő receptorokhoz kapcsolódik, és segít az ovulációt szabályozni.

A Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint egy intramuszkuláris injekció extrém AMH-szintek termelésére készteti a sejteket, amely technikáról korábban kimutatták, hogy egereknél elnyomja a tüszők fejlődését a petefészekben és tartós fogamzásgátlást idéz elő.

Egy kísérleti génterápiás kezelés során kapott, egyetlen injekció elegendő lehet ahhoz, hogy egy nőstény macska szaporodását végleg megakadályozzuk Forrás: Pinterest

Az új vizsgálatban kilenc nőstény macskafélét teszteltek, amelyek közül hat (Betty, Dolly, Jacque, Abigail, Barbara és Mary) részesült a génterápiás kezelésben. Az összehasonlítás kedvéért három (Michelle, Nancy és Rosalyn) nem kapott ilyen beavatkozást. A macskákat kettő, négy hónapos párzási kísérletben vonták be: hétköznapokon nyolc órán át egy-egy hím macskával tartották együtt őket, és figyelték a szaporodási interakciókat, valamint hetente ultrahanggal vizsgálták az állatokat, hogy megállapítsák, vemhesek-e.

Mindhárom kontrollként tesztelt macska megfogant az első párzási interakció után, és 2-4 kölykökből álló alomnak adott életet. A hat kezelt macska közül azonban egyik sem lett vemhes.

A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a sterilizáló injekciók mind a hat macska esetében biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak az ovuláció tartós elfojtásában. Ami még jobb, hogy egyik macska sem mutatott semmilyen mellékhatást két évvel az injekciók beadása után.

Ahogy arra a tudósok rámutattak, a vérszérum AMH-szintje az első év után némileg csökkent, de két évvel később is a célérték felett maradt.

További vizsgálatokra van azonban szükség annak megállapítására, hogy meddig tarthat a hatás, valamint, hogy a génterápiás kezelés hogyan változtathatja meg a neurális aktivitást az agy reproduktív viselkedéssel érintett részein.