Csokoládéval a klímaváltozás ellen

bioszén
Egy új fekete arany? Bioszén kakaóbab héjakból.
Vágólapra másolva!
Egy hamburgi gyárban kakaóbab héjakból fekete port készítenek, azzal a potenciállal, hogy küzdeni lehet vele az éghajlatváltozás ellen. A gyár igazgatója szerint visszafordítják a szénciklust. - írja a phys.org
Vágólapra másolva!

A kakaóhéj 600 fokra való melegítésével bioszenet gyártanak egy oxigénmentes szobában. A folyamat leköti az üvegházgázokat és végtermék műtrágyaként használható, vagy a zöld beton gyártásban összetevőként. A szakértők szerint, bár a bioszén ipar még gyerekcipőben jár, a technológia egy új lehetőséget kínál a Föld légköréből való széneltávolításra. AZ ENSZ szervezete, az IPCC (Éghajlat-változási Korményközi Testület) szerint a bioszénnel az emberiség által jelenleg évente produkált 40 billió metrikus tonna szénből 2.6 billió befogható. De az alkalmazás fokozása kihívást marad.

Amazonia

Peis Steinlund a Circular Carbon vezérigazgatója szerint visszafordítják a szénciklust.

A gyár, mely Európában az egyik legnagyobb, a használandó kakaóhéjakat egy csőhálózaton át veszi egy szomszédos kakaógyárból. A bioszén a héjakban lévő szén-dioxidot csapdába ejti – egy olyan folyamatban, amit bármely más üzemben alkalmazható. Ha a kakaóhéjakat úgy kezelnék, mint általában, a felhasználatlan melléktermékben lévő szén felszabadulna a légkörbe az elbomlás során.

David Houben, az franciaországi UniLaSalle intézet környezettudósa szerint, ehelyett a szén évszázadokra be van zárva a bioszénbe. Egy metrikus tonna bioszén 2.5-3 tonna szén-dioxidot képes raktározni.

A bioszenet már a bennszülött amerikai populáció használta műtrágyaként, mielőtt a 20. Században újra felfedezték az Amazon-medencében rendkívül termékeny termőtalajt kutató tudósok. A meglepő anyag szivacsszerű szerkezete fokozza a termést azzal, hogy növeli a talaj víz-és tápanyagelnyelését.

Az enyhe csokoládé illattal körbevett hamburgi gyárat a létesítmény csővezetéke által leadott hő melegíti. A végterméket fehér zsákokba öntik és granulátum formában eladják a helyi gazdáknak.

Egy új fekete arany? Bioszén kakaóbab héjakból. Forrás: https://phys.org/news/2023-06-chocolate-counter-climate.html

Szénköltség

A gyártási folyamat, a pirolízis, szintén produkál bizonyos mennyiségű biogázt, amit újra eladnak a szomszédos gyárnak. Összesen 3.500 tonna bioszenet és akár 20 megawattóra gázt termel az üzem évente, 10.000 tonna kakaóhéjból. Mindazonáltal a gyártási módszer növelése az IPCC által elképzelt szintre továbbra is nehéz.

Houben azt mondta, ahhoz, hogy a rendszer több szenet raktározzon, mint amennyit termel, mindent lokálisan kell csinálni, kevés szállítással, vagy szállítás nélkül. Másként nincs értelme.

És nem minden talajtípus alkalmazkodik jól a bioszénhez. A műtrágya hatékonyabb a trópusi éghajlaton, míg a gyártásához szükséges nyersanyag nem mindenhol beszerezhető. A körülbelül 1.000 euros ár szintén akadály lehet – ez túl sok egy gazda számára. Ahhoz, hogy a fekete por felhasználása jobb legyen, más alkalmazásokat kell találni. Például az építkezési ágazat használhatja a bioszenet a zöld betongyártásban.

A bioszenet a kakaóbab héj 600 fokra való melegítésével gyártják egy oxigénmentes szobában. Forrás: https://phys.org/news/2023-06-chocolate-counter-climate.html

De hogy hasznot húzzanak, a bioszén üzlet előjött egy másik ötlettel: szén igazolásokat eladni. Eladni igazolásokat olyan vállalatoknak, amelyeknek egyensúlyban van a szénkibocsátásuk a bioszén termelésükkel.

Stenlund azt mondta, azzal, hogy beillesztették a bioszenet a nagyon szabályozott európai szénigazolási rendszerbe, erős növekedést látnak az ágazatban. Vállalata három új telephelyet kíván nyitni, hogy még több bioszenet gyártson az elkövetkező hónapokban.

Európa szerte elkezdtek szaporodni a bioszén projektek. A bioszénipar szövetség szerint idén majdnem megduplázódik 90.000 tonnára a gyártás a tavalyihoz képest.

(Forrás: https://phys.org/)