Nő a feszültség, már hét hajóval keresik az eltűnt tengeralattjárót

PRINCE
Boston, 2023. június 21. Az amerikai parti őrség által közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót keresi a Bahamában bejegyzett Deep Energy kutatóhajó a Massachusetts állambeli Boston partjainál 2023. június 21-én. A Titan öt emberrel a fedélzetén június 18-án indult útnak az 1912-ben elsüllyedt Titanic óceánjáró 3800 méter mélyen fekvő roncsaihoz, de a merülőhajót mélybe bocsátó Polar Prince kanadai jégtörő a Titan indulása után kevéssel elveszítette vele a kapcsolatot. A keresésben részt vevő kanadai mentőcsapat tenger alatti zajokat észlelt a területen. MTI/EPA/Amerikai parti őrség
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, vasárnap este eltűnt az Atlanti óceánon a Titan nevű búvárhajó, öt turistával a fedélzetén Új-Fundland partjaitól 700 kilométerre. A tengeralattjáró a Titanic roncsaihoz indult volna. 
Vágólapra másolva!

A legénység a merülés után egy 1 órával és 45 perccel vesztette el a kapcsolatot a felszíni kísérő hajóval, a parti őrség becslései szerint hétfő este még 70-96 órára elég oxigén maradt a legénység számára, ami mostanra jelentősen csökkent.

A partiőrség nagy erőkkel keresi a hajót, ugyan szerda reggel tenger alatti zajokat észlelt egy kanadai mentőcsapat, a fedélzeten lévő oxigén mennyisége vészesen fogy.

A keresési műveletben amerikai és kanadai ügynökségek, haditengerészeti és kereskedelmi mélytengeri cégek vesznek részt. A mentési műveletet Bostonból irányítják.

A tengeralattjáró keresésére összesen hét hajó indult el, amelyek több ezer méter mélységben is képesek működni.

Az amerikai parti őrség által közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót keresi a Bahamában bejegyzett Deep Energy kutatóhajó a Massachusetts állambeli Boston partjainál Forrás: MTI/EPA/Amerikai parti őrség/-

A legmodernebb tenger alatti robotikát és a nagy teherbírású csörlőberendezéseket próbálnak most bevetni a keresésben.

A hét hajó mindegyike különböző képességekkel rendelkezik:

  • Deep Energy - Bahamában bejegyzett kábelfektető hajó, amelynek a fedélzetén két olyan hajó van, amely 3000 méter mélyre is képes lemerni
  • Atlantic Merlin - kanadai tengeri ellátóhajó 4000 méteres csörlőrendszerrel, tengeralattjáró robottal
  • Skandi Vinland - tenger alatti támogató hajó két tengeralattjáró robottal
  • L'Atalante - Az Ifremer francia tengerkutató intézet tengeralattjáró robottal felszerelt hajója
  • Horizon Arctic - Támogató berendezésekkel megrakott kereskedelmi hajó
  • Glace Bay - Kanadai haditengerészeti hajó, amely dekompressziós kamrát szállít, és alkalmas az orvosi segítségnyújtásra.
  • John Cabot - a kanadai parti őrség által üzemeltetett, szonárral ellátott keresésre alkalmas tudományos kutatóhajó