A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása javíthatja a látást

sport, futás, egészség
A színes gyümölcsök és zöldségek széles választékának rendszeres fogyasztása javíthatja a sportolók látását
Vágólapra másolva!
Nem meglepő, hogy a táplálkozás kulcsszerepet játszik a sportolók edzésprogramjában. A megfelelő étrend ugyanis nagyban befolyásolhatja az általános teljesítményüket. Egy új tanulmány most azt sugallja, hogy a színes gyümölcsök és zöldségek széles választékának rendszeres fogyasztása javíthatja a sportolók látását – ami jelentős előnyt jelenthet bármely versenysportban.
Vágólapra másolva!

Az Exercise and Sport Sciences Reviews tudományos szaklapban publikált tanulmány az úgynevezett makulapigmentek (a retinában felhalmozódó növényi vegyületek) hatását vizsgálta a szem egészségének javítására és a látásfunkciók optimalizálására. Korábbi kutatások már megállapították, hogy bizonyos élelmiszerek, például a magas lutein-zeaxantin növényi vegyületeket tartalmazó sárga és narancssárga színű zöldségek fogyasztása javíthatja a szem és az agy egészségét.

– mondta Jack Harth, a tanulmány szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Ezúttal arra kaptunk tudományos bizonyítékot, hogy képesek javítani a látást és a látótávolságot is.

A színes gyümölcsök és zöldségek széles választékának rendszeres fogyasztása javíthatja a sportolók látását Forrás: Pixabay

Hozzátette: a látótávolság egy célpont tisztaságát határozza meg a távolban, ami óriási jelentőséggel bír az élsportolók számára a különböző sportágakban. A kék fény hatása miatt észlelhetők ugyanis egyre nehezebben a tárgyak, ahogy távolodnak a szemünktől.

– magyarázta Harth, a Georgia Egyetem doktorjelöltje. – Sok sportoló ezért is használ például a kék fényt blokkoló napszemüveget, hogy minimalizálja a kék fény hatását.

Harth azonban úgy véli, hogy a luteinben és zeaxantinban gazdag élelmiszerek beépítése fokozhatja a szem természetes képességét a kék fénynek való kitettség kezelésére.

Ezek a vegyületek ugyanis sárga pigmentként halmozódnak fel a retinában.

Az 1980-as években végzett korábbi kutatások a pilóták látótávolságának értékelésére összpontosítottak. Az új tanulmány azonban tovább vizsgálta a makula pigment sűrűsége (a jelen lévő sárga pigment mennyisége) és a szem egészségi állapotának, valamint a funkcionális látástesztek különböző mértékeinek összefüggését .

– magyarázta Bill Hammond, a tanulmány egyik szerzője. – Emellett javítja a kromatikus kontrasztot és a vizuális-motoros reakcióidőt, valamint e vegyületek kiegészítése megkönnyíti a végrehajtó funkciókat, például a problémamegoldást és a memóriát.

Az új tanulmány naprakész betekintést nyújt a makulapigment és a funkcionális látás közötti összefüggésekbe, miközben feltárja a sportteljesítmény optimalizálásának következményeit is. Bár a kutatók szerint a lutein és a zeaxantin felszívódása és felhasználásának módja egyénenként eltérő lehet, úgy vélik, hogy az eredmények elegendő okot adnak arra, hogy szó szerint színesebbé tegyük az étrendünket.