Óriási, életveszélyes rovar bukkant fel Európában

ázsiai lódarázs
Komoly veszélyt jelenthet, ha Magyarországon is felbukkan
Vágólapra másolva!
Aggasztó hír érkezett Franciaországból, miszerint ázsiai lódarazsakat azonosítottak az ország területén. Ez az első megerősített hír arról, hogy láthatóan ezek a veszélyes rovarok már Európában is megvetették a lábukat.
Vágólapra másolva!

Halált is okozhat az ázsiai lódarazsak csípése

Most már bizonyos, hogy a hatalmas méretű ázsiai lódarázs tartósan megtelepedett Franciaországban, ahol elsősorban az ország középső és déli területein fordul elő. Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) természetes élőhelye Délkelet- Ázsia, ahol Indiában, Indokínában, Jáván, az indonéziai Lombok szigetén, valamint Kína déli részén számít őshonos fajnak.

Az ázsiai lódarázs a különösen agresszív darázsfajok közé tartozik Forrás: CABI Digital Library

A hártyásszárnyúak rendjébe (Hymenoptera) és a valódi darázsfélék családjába (Vespidae) tartozó rovar a legnagyobb darazsak közé tartozik, melynek királynői elérhetik, sőt, meg is haladhatják a 4,5-5,5 cm-es hosszúságot. A Magyar Madártani Egyesület szakértője, illetve szóvivője, Orbán Zoltán szerint az egérméretű darázs már önmagában a termete miatt is jóval veszélyesebb mint a nálunk is honos lódarázs (Vespa crabro).

A nálunk is honos lódarázs (Vespa crabro) Forrás: Wikimedia Commons/Markus Flath

Ehhez járul hozzá az erős mérgük,

ami könnyen halálos eredménnyel végződő életveszélyes reakciókat válthat ki,

ha megcsípi az embert. Mindezek mellett az ázsiai lódarázs rendkívül agresszív rovarfaj, amely különösen hevesen védelmezi a fészkét. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy ahol ilyen darázsfészket látunk, azonnal távolodjunk el tőle és kerüljük a megközelítését.

Invazív fajként került Európába, és komoly veszélyt jelenthet a terjedése

Az ázsiai lódarazsak ragadozó életmódot folytatnak, amelyek még a többi rovarra halálos veszélyt jelentő falánk ragadozót, az imádkozó sáskát is játszi könnyedséggel elpusztítják. Az emberre nézve halálos reakciót kiváltható csípésük mellett a legnagyobb veszélyt a már amúgy is ritkuló házi, vagy nyugati mézelőméhek (Apis melifera) állományára jelentik, amelyek a legfőbb zsákmányállatának számítanak.

Nemcsak az emberre, hanem a háziméhekre is halálos veszélyt jelent az ázsiai lódarázs Forrás: Swiss Academy of Sciences (SCNAT)

Óriási fészküket, ami egy méter magas és 80 cm széles is lehet, tavasszal készítik el, és általában a vastagabb faágakra rakják a talajszinttől több méter magasra. A fészküket rendkívül agresszívan védelmezik, ezért az ázsiai lódarázskolóniákat legjobb nagy ívben elkerülni. A 2000-es évek elején invazív behurcolt fajként jutott el az Egyesült Államokba, ahol gyorsan terjedni kezdett.

Ázsiai lódarázs fészek. A rendkívül méretes darázsfészkeket jobb nagy ívben elkerülni Forrás: Apicoltura Laterza

A Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint az európai kontinensen történt megjelenésüknek nem az éghajlatváltozás, hanem a globális kereskedelem az oka. A Franciaországban megtelepedett ázsiai lódarazsak a legnagyobb valószínűséggel hajórakomány „potyautasaiként" érkezhettek meg az európai kontinensre.

Magyarországon egyelőre még nem mutatták ki a jelenlétét,

de a szakértők szerint ha egy-egy termékeny nőstény eljut valahová, ahol a darazsak számára kedvezőek az életfeltételek, gyorsan elszaporodhatnak.

Komoly veszélyt jelenthet, ha Magyarországon is felbukkan Forrás: Getty Images/iStockphoto/Imv

Ezért csak idő kérdése, hogy Európán belül milyen távolságokra fognak továbbterjedni. A szakértő szerint ha az ázsiai lódarázs Magyarországra is eljut, az nagyon veszélyes helyzetet eredményezhet.