A halál maja istenének szobrát hozta felszínre egy vasúti építkezés

maja istenség
Az antropomorf szobor egy maja halálistenséget ábrázol
Vágólapra másolva!
Az Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei egy antropomorf szobrot találtak, amely egy maja halálistenséget ábrázol az időszámításunk szerint 200-600 között zajló, korai klasszikus korszakból.
Vágólapra másolva!

A felfedezés a mexikói Campeche államban található Conhuas falu közelében, egy vonat 7. szakaszának építési munkálatai során történt. Conhuas a Balamku romjainak a közvetlen közelében található, ami egy maja templomkomplexum, és amely a maja világ egyik legnagyobb fennmaradt stukkófrízét rejti.

A mészkőből faragott szobor Cizin-t – más írásmóddal Kisin-t –, a halál maja istenét ábrázolhatja, akinek neve a feltételezések szerint azt jelenti: „büdös".

Az úgynevezett Lacandon mítosz szerint amikor egy ember meghal, Cizin a száján és a végbélnyílásán égeti el a lelkét, amíg az semmivé nem bomlik.

Az antropomorf szobor egy maja halálistenséget ábrázol Forrás: INAH

A 25 centiméter magas szobor az istenséget felegyenesedett, lapos koponyamódosítással, ülő helyzetben, orrgyűrűt és maszkot viselve ábrázolja.

– mondta az INAH vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A Yucatán-félszigeten áthaladó, 1525 kilométer hosszú intercity vasútvonal, az úgynevezett Maya Train projekt 7. szakaszának ásatásai során 21 960 védett területet is feltártak, emellett 72 480 kerámia edénytöredéket, 64 emberi temetkezést és 227, az emberi megszálláshoz kapcsolódó természeti tereptárgyat.

Az INAH régészei 2023 áprilisában azt is bejelentették, hogy a 7. szakasz ásatásai során egy Kʼawiil-szobrot fedeztek fel;

a villámistent a kígyókkal, a termékenységgel és a kukoricával hozták összefüggésbe. Bár Kʼawiil ábrázolásait megtalálhatjuk a maja domborműveken, valamint a maja kódexekben, a szakemberek korábban csak három Kʼawiil-szobrot fedeztek fel, amelyek mindegyike a guatemalai Tikal városából származik.