Kihalás szélén a skót vadmacska

skót vadmacska, vadmacska, Felis silvestris
Az egyik javaslat a skót vadmacskák megmentésére a fogságban szaporítási programok.
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint a skót vadmacska populáció a kihalás szélén van, a legtöbb vadon élő macska hibrid. - hívja fel a figyelmet a BBC tudomány magazinja.
Vágólapra másolva!

A NatureScot által vezetett 5 éves projekt arra jutott, hogy túl kevés vadmacska van az országban ahhoz, hogy a populáció életképes legyen.

Jelentős veszély a hibridizció, a betegség és az élőhelypusztulás.

Lorna Slater, biodiverzitás miniszter azt mondta, hogy a faj létezése veszélyben van.

Korábbi kutatás arra jutott, hogy a skót vadmacska a funkcionálisan kihalt. A legutóbbi kutatás betetőzése a Skót Vadmacska Akció projektnek, mely egy a skót természetvédelmi ügynökség, a NatureScot által vezetett 2015-2020-ig tartó együttműködés a faj védelmét célzó erőfeszítésnek. Egy új jelentés sorozatban a projekt csapata javaslatokat ad a faj megmentésére, melyben benne van, hogy bizonyos helyszíneken engedjék szabadon a fogságban szaporodott vadmacskákat és ivartalanítsák a hibrid és kóbor macskákat, valamint javítsák az élőhelyeket.

A projektet kiemelt területeken végezték, olyan helyszíneken, ahol a természetvédelmi munkát meg lehet célozni. Végeztek genetikai vizsgálatokat is 529 macskán, de egyik sem volt olyan, amelyet vadmacskának lehet tekinteni. Majdnem 118 halott macskát, melyek több mint fele az utakon pusztult el, szintén tanulmányoztak, de egyik sem bizonyult vadmacskának. A kutatók azt mondták, hogy nem találták vadmacskák jelenkori bizonyítékát közösségi észlelésekből, kameracsapda vizsgálatokból, vagy úton elgázolt macskákból.

Az egyik javaslat a skót vadmacskák megmentésére a fogságban szaporítási programok. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-scotland-highlands-islands-65473244

Terv a faj visszaállítására

A National Lottery Heritage Fund által támogatott projekt megállapította, hogy valószínűleg a vadmacskák, a vadmacska hibridek és házi macskák szabadon párzottak egymással sok generáción át az 1960-as évek óta, létrehozva az úgynevezett hibrid raj helyzetet.

Ms. Slater azt mondta, a skót kormány elkötelezett, hogy megvédje és visszaállítsa a Skócia természetes élőhelyét.

Az utóbbi időben látható drámai természeti veszteség visszafordítása az egyik meghatározó feladat, amivel az ország szembenéz.

Dr. Roo Campbell a NatureScot munkatársa azt mondta, az 5 éves projekt csak a kezdet a skót vadmacska populáció visszaállításának. A végső cél egy olyan vadmacska populáció létrehozása kell legyen, melynek nincs szüksége további emberi beavatkozásra, hogy biztosítva legyen a túlélése. Remélik, hogy elérik ezt a közös munkával.

Múlt hónapban a Skót Királyi Zoológiai Társaság engedélyezte, hogy a Carnigorms Nemzeti Parkból elengedjék a fogságban szaporodott a vadmacskákat.

Dr. Helen Senn, a Skót Királyi Zoológiai Társaság feje kijelentette, hogy ez a jelentés azt mutatja, hogy a vadmacskák valóban a kihalás szélén vannak Britanniában, és hogy jelentős munkára van még szükség még, hogy biztosítsák a skót vadmacsa populáció jövőjét.

(Forrás: BBC: https://www.bbc.com/)