Ritka fészkelőnek számító madarat találtak egy közút mellett

réti fülesbagoly
A réti fülesbagoly (Asio flammeus) hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint
Vágólapra másolva!
Lakossági bejelentés érkezett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósághoz, miszerint egy baranyai településen sérült bagoly került kézre. Kollégájuk a helyszínre érkezve meglepődve tapasztalta, hogy a sérült madár egy réti fülesbagoly - írta a hozzánk eljuttatott közleményében a DDNP.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a nemzeti park szakemberei felhívták a figyelmet, a réti fülesbagoly hazánkban szórványos, ritka fészkelőnek számít, ráadásul költése jobbára az alföldi területekre jellemző. Baranyában eddig csak áttelelő példányok kerültek szem elé, költéséről nincs adat a térségből.

– magyarázta Völgyi Sándor, a DDNP munkatársa. – Ennek a madárnak a megkerülése persze még nem jelent semmit, minden esetre érdekes adatnak számít az évnek ebben a szakában.

A réti fülesbagoly (Asio flammeus) hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint Forrás: Völgyi Sándor/DDNP

Hozzátette: a kézre került baglyot a megtaláló egy közút mellett, a földön ülve találta. Jobb szárnyát lógatta, vélhetően egy autó sodorta el.

A nemzeti park szakembere a Szigetvári Madármentő Állomásra szállította, ahol az állatorvosi vizsgálat során kiderült, hogy csontja nem törött, ficamot szenvedett a szárnya. Jó esélye van a gyógyulásra, majd a természetbe való visszatérésre.

A réti fülesbagoly (Asioflammeus) hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.