Egy teljes páncélzat rejtőzött a spanyol kastély alatt

páncél
Egy teljes páncélruhát tártak fel a spanyolországi Salamanca közelében
Vágólapra másolva!
Az Arbotante Patrimonio e Innovación SL régészei egy teljes páncélruhát tártak fel a spanyolországi Salamanca közelében található Castillo De Matilla de los Caños del Rió területén végzett ásatások során.
Vágólapra másolva!

A szakemberek korábban úgy gondolták, hogy a várat az Ibériai-félsziget arab hódítása után építették, amely Krisztus után 711-732 körül az Omajjád Kalifátus része lett. A vár történetéről azonban nagyon keveset tudunk, a források szerint 1505-ben II. aragóniai Ferdinánd parancsára ugyanis lerombolták.

A vár romjai Matilla de los Caños del Río falutól északra, egy kis dombon találhatók, stratégiai helyen, ahonnan kilátás nyílik az alatta elterülő síkságra.

Az Arbotante patrimonio e innovación SL régészei 2023 eleje óta végeznek itt ásatásokat, amelyek során feltárják a vár belső és külső falainak alaprajzát. A csapat most azonosította a lehetséges kapubejáratot, egy ciszternát, kör alakú tornyokat, valamint egy fegyverek és páncéldarabok maradványait tartalmazó fegyvertárat.

Egy teljes páncélruhát tártak fel a spanyolországi Salamanca közelében Forrás: Municipality of Matilla de los Caños del Río

A kutatók szerint a régészeti bizonyítékok ellentmondanak a történelmi narratívának, mivel nem találtak arab megszállásra utaló nyomokat vagy kapcsolódó építészeti elemeket.

Egy nyílpuska és egy kés mellett felfedeztek viszont egy teljes páncélzatot, amely a 16. századból származik, és amely közel 50 darabból áll.

– mondta Iván García Vázquez régész a Salamanca24horas-nak, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz.

Az ásatások során számos számszeríjcsavart is feltártak, némelyiknek csaknem négyzet alakú keresztmetszetű, aljzatos feje van, amelyet elsősorban páncélok ellen használtak. A tudósok emellett tüskés hegyeket is találtak itt, amelyek bizonyára áthatoltak a láncingeken is. A lőszerraktárban találtak úgynevezett bolaño darabokat is, ami egyfajta kőágyúgolyó, amelyet „kőlövedékként" is ismertek.