Kolosszális méretű, faragott fejek hevertek Hadrianus fala közelében

szobor, fej
Két kolosszális méretű fejet tártak fel Hadrianus fala közelében
Vágólapra másolva!
Az angliai Carlisle-ban egy római fürdőháznál ásatásokat végző régészek két kolosszális méretű fejet tártak fel Hadrianus fala közelében. Az Uncovering Roman Carlisle projekt egy közösség által támogatott ásatást végzett a Carlisle Cricket Clubnál, ahol a csapat egy római kori fürdőház feltárását végezte, miután azt először 2017-ben fedezték fel a Wardell Armstrong régészei.
Vágólapra másolva!

A fürdőház a Carlisle Stanwix városrészében található Uxelodunum (jelentése „magas erőd"), más néven Petriana római kori erőd közelében található. A mai Carlisle-tól nyugatra fekvő területek és az Eden folyó egyik fontos átkelőhelyének ellenőrzésére építették. A hadrianusi fal mögött helyezkedett el és annak az északi védelmét alkotta, hosszú tengelye pedig a fallal volt párhuzamos.

Az erődöt az Ala Petriana, egy 1000 fős lovasegység foglalta el, amelynek tagjai valamennyien római polgárjogot kaptak a harctéren tanúsított vitézségükért.

A fürdőház korábbi ásatásai során a régészek több helyiséget, egy hipokauszt-rendszert, terrakotta vízvezetékeket, ép padlót, festett csempéket, főzőedények töredékeit és a Krisztus utáni 2. század végi vagy 3. századi intaglióként (egyfajta mélynyomó) ismert vésett drágaköveket tártak fel.

Két kolosszális méretű fejet tártak fel Hadrianus fala közelében Forrás: Stuart Walker Photography

A legutóbbi, közösség által vezetett ásatások során a régészek két kolosszális homokkőből faragott fejet találtak, amelyek háromszor akkorák, mint egy emberi fej.

A szakemberek szerint ezek egy-egy akár 3,5-4,5 méter magas szobrokhoz tartozhattak. A faragott fejek a Krisztus utáni 2. századból származnak, és római isteneket ábrázolhatnak.

– mondta Anne Quilter, a Cumberlandi Tanács élénk és egészséges helyekért felelős tárcavezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Jelentős leletről van szó, és jó hallani, hogy önkéntesek tárták fel őket; Carlisle gazdag római kori történelemmel rendelkezik, és ez tovább erősíti a város kapcsolatát ezzel a korszakkal; alig várom, hogy lássam, mi mindent találnak még!

Az ásatások során több olyan csempét is feltártak, amelyeken a hivatalos római császári pecsét lenyomat szerepel. Az IMP az Imperator, latinul császárt jelent. Egy ilyen pecsét azt jelzi, hogy a csempe- és téglakészítők hivatalos birodalmi engedéllyel rendelkeztek.