A Déli-sark és Északi-sark tengeri jege eltérően reagál a klímaváltozásra

Déli-sark
Déli-sark. Mindkét régióban vannak olvadási események, de eltérő okokból.
Vágólapra másolva!
A kutatók korábbi publikációkat tanulmányozva keresték a választ arra, hogy az Északi-sark tengerének jege miért reagál gyorsabban és nyilvánvalóbban a klímaváltozásra, mint a Déli-sark tengerének jege, ami viszonylag stabil maradt a hosszú távú tanulmányok szerint, melyek során monitorozták az Antarktisz tengerének jégmintázatát. Eredményeiket az Ocean-Land-Atmosphere Research magazinban publikálták. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Mohammed Shokr a dolgozat vezető szerzője azt mondja, a különbségeket a két régió geográfiai, klimatikus és meteorológiai eltéréseivel magyarázzák. Az Északi-sark tengerének jege a sarki területen helyezkedik el és szárazföld veszi körül, míg a Déli-sark tengerének jege távol esik a sarki területtől, az Déli-sark körén kívülre.

A Déli-sark jege borjadzása és a jégselfek olvadása nem olyan gyors, mint az Északi-sark jegének olvadása és vékonyodása, egy éves ciklusban. Ez ért több eszmecsere folyik az Északi-sark olvadásáról,melynek hatásai hamarabb észrevehetőbbek az északi félteke sűrűbb populációja miatt.

Yufang Ye, a dolgozat egyik szerzője, a Sun Yat-sen Egyetem kutatója azt mondta, hogy várhatóan az Északi-sark tengeri jege utánozni fogja a Déli-sark tengeri jegének szezonális viselkedését, azaz hogy télen formálódik és nyáron majdnem teljesen eltűnik.

A Déli-sark jege borjadzása és a jégselfek olvadása nem olyan gyors, mint az Északi-sark jegének olvadása és vékonyodása, egy éves ciklusban. Ez ért több eszmecsere folyik az Északi-sark Északi-sark . olvadásáról,melynek hatásai hamarabb észrevehetőbbek az északi félteke sűrűbb populációja miatt. Forrás: https://phys.org/news/2023-02-sea-ice-antarctic-center.html

Az Arktisz és Antarktisz tengeri jég szezonális olvadása változik az atmoszferikus és óceáni kondíciókkal, melyeknek nemkívánatos hatásai vannak a közlekedésre, gazdaságra és időjárásra Mindkét régióban vannak olvadási események, de eltérő okokból. Ez azt sugallja, hogy minden problémának megvan a maga választási lehetősége és hogy a kettőt nem kellene szükségszerűen ugyanazon a lencsén át nézni.

Miért érzékenyebb az Északi-sark tenger jege a klímaváltozásra, mint a Déli-sark tenger jege? A szerzők ezt a kérdést másképp is felteszik: Az Északi-sark jégmintázata hogyan utánozza a Déli-sarkét a globális felmelegedés hatásain keresztül?

Déli-sark. Mindkét régióban vannak olvadási események, de eltérő okokból. Forrás: https://phys.org/news/2022-08-lowest-july-antarctic-sea-ice.html

Ahhoz, hogy széleskörűen megértsük, hogyan reagál a tengeri jég a klímaváltozásra az Északi-sarkon és a Déli-sark területein, lényeges a folyamatos megfigyelés. Adva mindkét régió egyedülálló hirtelen fordulatai és sajátosságai, meghatározó, hogy különállóan vizsgáljuk őket, hogy jobban választ adjunk arra a kérdésre, hogyan indította be a globális felmelegedés az Északi-sark jégmintázataiban az elmozdulást. Megcélozva ezeket a régió specifikus kérdéseket további kutatásokhoz és a klímaváltozás tengeri jégre gyakorolt hatásaiba való bepillantáshoz vezethet.