Nagyon ritka fosszíliákat találtak Walesben

Castle Bank, fosszília
Sok ritka fosszíliát, köztük lágytestűeket találtak Castle Banknál.
Vágólapra másolva!
A szakértők szerint a világ egyik legfontosabb fosszília lelőhelyét találták meg Walesben. Nagy számú új fosszíliákat fedeztek fel Llandrindod Wells közelében a kutatók, akiknek adományt kellett gyűjteniük, hogy megvegyék a felszerelést. - írja a BBC tudomány rovata.
Vágólapra másolva!

A Walesi Múzeum kutatói a fosszíliákat olyan sziklákban találták, amik több mint 460 millió éve a tenger alatt voltak.Több mint 170 faj, ezen belül ritka légytestű állatokat, fedeztek fel 2020-ban a Castle Bank néven ismert magánterületen. A felfedezést Dr Joseph Botting és Dr Lucy Muir kutatók és Llandrindod lakosok tették, akik azt mondták, hogy

ez az egyik nagyon ritka helyszínek egyike, ahol lágy szövetek és teljes organizmusok konzerválódtak, nem csak kemény részek, mint a héjak és csontok.

A két kutató nem egyetemi alkalmazott és adományt kellett gyűjteniük, hogy megvásárolják a mikroszkópot munkájukhoz.

Sok ritka fosszíliát, köztük lágytestűeket találtak Castle Banknál. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-wales-65450335

Majdnem a összes korábbi minta a kambriumi periódusból származik, de a Castle Bank a közép ordovíciumban kelteződik, körülbelül 50 millió évvel később.

Dr. Muir azt mondta, hogy a felfedezés fontos, mert új bepillantást nyújt abba, hogyan fejlődött az élet abban az időben. Ez egybeesik a nagy ordovíciumi biodiverzifikációs eseménnyel, amikor a kemény csontvázú állatok gyorsan fejlődtek. Első ízben képesek leszünk látni, hogy az ökoszisztéma többi része is szépen virágzott.

Lucy Muir és Joe Botting találta a fosszíliákat Castle Banknál. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-wales-65450335

A Castle Banknál sok különféle állat fosszíliáját találták és legtöbb kicsi megközelítőleg 1-5 mm. Sok vagy teljesen lágytesű volt, amikor élt, vagy kemény bőre vagy külső váza volt.

Az olyan helyek, ahol ilyen lágytestű fosszíliák találhatók, különösen ritkák, és csak egy másik ordovíciumi helyszín van a világon, Marokkóban a Fezouata Biota, mely ehhez közeli részletességűt őriz.

Igazi közösségi erőfeszítés

A Castle Banks fosszíliák néhány szokatlan állatcsoport legfiatalabb ismert példáit tartalmazzák, beleértve az opabindiis – aminek porszívúószerű orrra van - és a wiwaxiids, tojásalakú puhatestű, lágy sebezhető ponttal, levélalakú pikkelyek fedik a hátát és hosszú gerince van.

Ugyanakkor a helyszín tartalmazza több modern kinézetű állat legrégibb példáit, köztük egy olyat, ami majdnem úgy néz ki, mint egy rovar és lehet, hogy távoli rokona nekik. Az új fosszíliák közt vannak sok különböző féregfajta is, szivacsokat, kacslábú rákok, tengeri csillag és primitív patkórák.

A kutatók adomány gyűjtöttek, hogy megvásárolják a felfedezéshez szükséges felszerelést. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-wales-65450335

Dr. Botting azt mondta, hogy ez a feltárás bizonyos tekintetben közösségi erőfeszítés volt, mert nem lett volna lehetséges számukra, a nagy számú emberek támogatása nélkül. Még sok egyetemnek sincs olyan felszerelése, amit végülis meg tudtak vásárolni. A pár több mint 100 napot töltött a terepen fosszíliákat gyűjtve és cardiffi, cambridgei, svédországi, és kínai kollégákkal dolgoztak együtt, hogy megvizsgálják a leleteket. Annak ellenére, hogy már fosszíliák rendkívüli skáláját felfedezték, a munka alig kezdődött el. Mindig amikor visszamentek, találtak valami újat és néha valami rendkívülit.Van egy csomó megválaszoltlan kérdés, és ez a helyszín évtizedekre produkálni fog új felfedeéseket.

(Forrás: BBC: https://www.bbc.com/)