Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hihetetlen felvételek Norvégia legrégebbi hajóroncsáról

hajóroncs
A Storfjord roncs névre keresztelt hajó maradványai
Vágólapra másolva!
A norvég Défense Kutatóintézet és a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem (NTNU) csapata nemrég bejelentette, hogy egy hajóroncsot fedeztek fel a norvég Mjøsa-tóban rejtőző, második világháborús lőszerek feltérképezése során.
Vágólapra másolva!

A Storfjord roncs névre keresztelt hajó a 14. századi (vagy esetleg korábbi datálása alapján) Norvégia legrégebbi ismert hajóroncsa lehet. A szonárfelvételek arra utalnak a hajótest körülbelül 10 méter hosszú és 2,5 méter széles, ami a tófenéken rejtőzik, körülbelül 410 méterrel a felszín alatt.

A tervrajz alapján a szakemberek azt feltételezik, hogy a hajó klinker típusú konstrukció lehetett, ami egy hagyományos északi hajóépítési módszer, ahol a hajótest deszkáit egymásra helyezték a teljes súly csökkentése érdekében.

A kutatók szerint a hajónak valószínűleg a vikingek által használt vitorlákhoz hasonló, négyzet alakú vitorlája volt.

A víz alatti régészek egy távirányítású víz alatti járművel (ROV) most filmre vették a roncs helyszínét, és bemutatták a felvételeket.

Ezeken jól látható, ahogy a hajótest egyes részei kiemelkednek a tófenékből, és a tudósok szerint ezek a felső stráf, azaz a hajó hosszanti deszkázatának maradványai, amely a hajó orr-részétől a tat- vagy a far-részig tart. A felvételekből az is kiderül, hogy a ezeken nincsenek evezőcsapok, ami arra utal, hogy a hajó evezés helyett önjáró lehetett.

A Storfjord roncs névre keresztelt hajó maradványai Forrás: NTNU

– mondta Øyvind Ødegård, az NTNU Egyetemi Múzeum munkatársa a Sciencenorway portálnak, amit a HeritageDaily online portál idéz.

Hozzátette: a roncs datálása a felvételek alapján egyelőre nem meggyőző, ám ez tovább erősíti azt az elméletet, hogy a hajó klinker típusú konstrukció lehetett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről