Tigris, orrszarvú és egy béka a legkedveltebb árucikk a világhálón

orrszarvú
Sehawukele, egy szélesszájú orrszarvú, a képen 2017-ben nyílt sebbel, szarvát orvvadászok letörték mindkét tülkét
Vágólapra másolva!
Az állatcsempészet komoly környezeti problémát jelent világszerte, bár még mindig nehéz számszerűsíteni és nyomon követni. Ráadásul egyre inkább úgy tűnik, hogy a kereskedés nem a valós piacokon történik, hanem online. Az Adelaide-i Egyetem kutatóinak egy csoportja most azt vizsgálta, hogyan kereskednek a fajokkal online, az úgynevezett „sötét weben".
Vágólapra másolva!

Ahogy a neve is sugallja, a „sötét web" rejtett, tehát az internet olyan része, amely nem érhető el egyszerűen a keresőmotorok segítségével vagy a hagyományos böngészőkből.

A hozzáféréshez ugyanis egy speciális szoftverre, konfigurációkra, vagy bizonyos esetekben hozzáférésre van szükség.

Itt természetesen nem minden illegális, de számos dolog az; legyen szó kábítószerek, fegyverek, hamisított áruk, ellopott adatok vásárlásáról és eladásáról, vagy bármilyen más tiltott szolgáltatásról.
Itt érdemes keresni az illegális állat- és növénykereskedelem révén áruba bocsátott fajokat is.

Egyre több keresési találati listát „mérgeznek meg” az illegális gyógyszerkereskedők Forrás/Illusztráció: PTE

– mondta Phill Cassey, az Adelaide-i Egyetem Környezetvédelmi Intézetének Inváziótudományi és Vadvilágökológiai Laboratóriumának munkatársa a ZME Science online tudományos portálnak. – A legtöbb növényt kábítószerként, gyakran pszichedelikus szerként való felhasználása miatt hirdették, néhányat pedig az állítólagos gyógyászati tulajdonságai végett.

Cassey és csapata több mint 50 webes piacteret vizsgált meg, ahol összesen 153 fajjal kereskedtek.

A szakemberek megállapították, hogy a „sötét weben" inkább fogyasztásra, nem pedig vadállatként való tartásra kínáltak állatfajokat.

Sehawukele, egy szélesszájú orrszarvú, a képen 2017-ben nyílt sebbel, orvvadászok letörték mindkét tülkét Forrás: Kim Ludbrook/EPA

– magyarázta a szakember. – Ez fontos információ a biológiai sokféleséget és a biológiai biztonságot fenyegető veszélyek megértéséhez.

De ezt csak a „sötét weben" találták. Cassey csapatának korábbi kutatásai azt is megmutatták, hogy a hagyományos interneten még több vadon élő állattal kereskednek. Ez viszont azt jelenti, hogy ha a vadon élő állatokkal folytatott online kereskedelmet szeretnék hatóságilag szabályozni, akkor utóbbit kell előnyben részesíteni az előbbivel szemben.

A szakemberek azt javasolják, hogy több fókuszra lenne szükség az e-kereskedelmi és közösségi oldalak felügyeletére, de bátorítják a „sötét web" rendszeres megfigyelését is ahhoz, hogy felmérhetővé váljanak a vadon élő állatok kereskedelmében bekövetkező lehetséges változások.

Becslések szerint csak Afrikában évente 40 ezer majmot ölnek meg azért, hogy később megegyék őket. A bozóthúsvadászok számos főemlőst pusztítanak el, akik megrendelésre dolgoznak Afrika, Európa és az Egyesült Államok piacaira.

A hagyományos kínai orvoslás még ennél is nagyobb probléma: emberek százmilliói szedik ezeket az alternatív gyógyszereket, amelyek 1000 növény- és 36 állatfajt tartalmaznak, köztük olyan veszélyeztetett vadon élő állatokat, mint a tigris, az orrszarvú, a fekete medve, a pézsmaszarvas és a csikóhal.