Különös kultúra életéről árulkodik ez a Peruban talált sír

temetkezés
A perui Lima tartomány északi részén, Ancónban végzett ásatások során a régészek egy ichma-kultúrából származó sírt tártak fel
Vágólapra másolva!
A perui Lima tartomány északi részén, Ancónban végzett ásatások során a régészek egy ichma-kultúrából származó sírt tártak fel. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek: az ichmák egy inkák előtti őslakos népcsoport volt, amely Limától délre, a Lurín folyó völgyében és a Rímac folyó völgyében élt. A kultúra 1100 körül alakult ki és egészen 1469-ig létezett, majd beolvadt az Inka Birodalomba.
Vágólapra másolva!

A tudósok úgy tartják, hogy hogy az ichmák egy aymara nyelvű népet képviseltek, amely a Wari birodalom összeomlása után telepedett le a Lima melletti tengerparti területeken. Ezidőben több kisebb királyság és szövetség jött létre, amelyeket a térségben a Limától északra fekvő Chancay-kultúra, délre pedig az Ichma-kultúra uralt.

Központjuknak a fővárost, Pachacamac-ot (az inka hódítás előtt Ishma néven ismert) tekintették, ahol legalább 16 piramist építettek, és ahol Pacha Kamaq-ot, mint a teremtés istenét imádták.

A perui Lima tartomány északi részén, Ancónban végzett ásatások során a régészek egy ichma-kultúrából származó sírt tártak fel Forrás: Cálidda

A régészek most a Cálidda vállalat új csővezetékkel kapcsolatos munkálatait követően értesültek a sírról. Ennek során egy 500 éves, a késő Ichma-korszakból származó temetkezést tártak fel, amelynek

maradványait egy gödörbe helyezték és természetes szálakból készült takarókba csomagolták, amit aztán geometrikus mintákkal összekötött kötelekkel rögzítettek.

A temetkezés mellett a kutatók különböző temetkezési tárgyakat találtak, köztük kerámiákat és a maté (Ilexparaguariensis) szárított leveleit, amelyeket az amerikai kontinens számos kultúrája használ egy koffeinben gazdag gyógynövényes ital készítésére úgy, hogy a levelek forró vízben áztatják.

– mondta Luciana Caravedo, a Cálidda szóvivője a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Kéz a kézben dolgozunk a Kulturális Minisztériummal a leletek megmentése és megőrzése érdekében.