Az OAH reagálása a félrevezető hírekre: a sugárzási szint normális Magyarországon és a környező országokban is

Zaporizhzhya atomerőmű
A Zaporizhzhya atomerőmű Ukrajnában.
Vágólapra másolva!
A hírekben és a közösségi médiában számos félrevezető hír jelent meg egy ukrajnai robbanásról. - tájékoztat az Országos Atomenergia Hivatal honlapján.
Vágólapra másolva!

Ezzel kapcsolatban fontosnak tartjuk hangsúlyozni,

hogy a sugárzási szint sem hazánkban, sem pedig a környező országokban nem emelkedett meg, a mért háttérsugárzási értékek normálisak, nem alakult ki semmilyen radioaktív felhő Ukrajnában.

A sugárzási adatok bárki számára online elérhetők. Az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan követi, és nukleáris biztonsági szempontok alapján értékeli az ukrán, valamint a nemzetközi eseményeket, és tájékoztatja a hazai lakosságot.

A háttérsugárzási adatokról bővebb információt ide kattintva találhat: https://www.haea.gov.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/web?OpenAgent, az aktuális mérési eredményeket tartalmazó európai térképet itt :https://remap.jrc.ec.europa.eu/Simple.aspx érheti el. A magyarországi aktuális háttérsugárzási adatsort itt https://www.katasztrofavedelem.hu/modules/hattersugarzas/aktualis_adatsor találhatja.

A Zaporizhzhya atomerőmű Ukrajnában. Forrás: https://news.un.org/en/story/2023/03/1134417

NAÜ-közlemény az ukrán helyzetről

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Mariano Grossi a háború kitörése óta második alkalommal látogatott el az ukrán Zaporizzsjai Atomerőműbe márciusban, illetve először azóta, hogy a NAÜ munkatársai szakértői misszió keretében folyamatosan a helyszínen tartózkodnak. A főigazgató elmondta, hogy az atomerőműben tett látogatás tapasztalatai megerősítették a korábbi, a nukleáris biztonsági és védettségi helyzet súlyosságáról adott értékelését. Azt is közölte, hogy az elmúlt hónapokban olyan javaslaton dolgozott Oroszországgal és Ukrajnával, amely biztosítja az atomerőmű biztonságát és védettségét.

General Grossi azt mondta, a látogatás lehetővé tette számára, hogy lássa a legutóbbi látogatása óta milyen kárt szenvedett el az erőmű, különösen a novemberi bombázáso kalatt.

A Hivatal ismételt áramszünetet tapasztalt az erőműben, arra kényszerülve, hogy időlegesen a vész dízel generátorokra támaszkodjanak, hogy hűtsék a reaktort és más nukleáris biztonsági funkciókat.

A főigazgató együtt érkezett azokkal a NAÜ-szakértőkkel, akik leváltják kollégáikat, és az elkövetkező hetekben a helyszínen teljesítenek szolgálatot.

(Forrás: Országos Atomenergia Hivatal: https://www.haea.gov.hu/)