Tíz alatt van a legveszélyeztetettebb delfinek száma

disznódelfin
Kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus)
Vágólapra másolva!
Mexikói, amerikai és kanadai kutatók arra vállalkoztak, hogy megszámlálják a Kaliforniai-öbölben élő, súlyosan veszélyeztetett disznódelfineket, amelyeknek számát jelenleg már tíz alattira becsülik.
Vágólapra másolva!

Delfinek hívják, de valójában a narválok közeli rokona

Két kutatóhajóval és több halászhajó segítségével igyekeznek majd felkutatni a tengeri emlősöket, amelyek megjelenésre ugyan a delfinekre hasonlítanak, valójában azonban a narválokkal és a belugákkal állnak közelebbi rokonságban.

Kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus) Forrás: https://ng.24.hu/termeszet/2019/03/18/mar-csak-tiz-vaquita-maradt/

A mindössze másfél méteres disznódelfinek kifejezetten ritkán láthatók,

és a Pro Wildlife nevű környezetvédelmi szervezet szerint már csak kevesebb mint 10 példánya élhet a térségben. A világon máshol nem élnek disznódelfinek.

Csak a Kaliforniai-öbölben fordulnak elő

A mexikói környezetvédelmi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint a május 10. és 27. között zajló expedíció során 55 olyan eszközt helyeznek el a tengerben, amellyel észlelni tudják az állatok által kiadott hangokat.

A kaliforniai disznódelfin leggyakrabban a Colorado folyó torkolata környékén fordul elő Forrás: Tom Jefferson/St Andrews University/PA

Ezenkívül a kutatók a hajókról kifinomult távcsövekkel pásztázzák majd a tengert.

A Kaliforniai-öbölben sokan illegálisan halásszák az ugyancsak veszélyeztetett kategóriába sorolt totoaba nevű halat, amelynek úszóhólyagját magas áron tudják értékesíteni a kínai feketepiacon.

Egy mexikói tengerészgyalogos halászati tisztviselőkkel együtt ekoboznak egy illegális hálót a Kaliforniai-öbölben Forrás: G Arias/AFP/Getty

A totoabák csapdába ejtésére kihelyezett hálókba gyakran disznódelfinek is belegabalyodnak.

(Forrás: MTI/dpa/AP)