A füstszűrő majdnem olyan káros a természetre, mint maga a cigaretta

A cigarettacsikk az egyik leggyakoribb hulladék
Vágólapra másolva!
A cigarettaszűrők a világ leggyakoribb szemétformája. A Göteborgi Egyetem kutatói most kimutatták, hogy a szűrőkből több ezer méreganyag és műanyagszál szivárog ki, amelyek mérgezőek a vízi lárvákra. A kutatók ezért e szűrők teljes betiltását követelik.
Vágólapra másolva!

A gyalogúton, a buszmegállóban, a parkban és a strandon az utcaképben aligha lehet elkerülni a csikkek látványát. Ráadásul ezek a csikkek nem csak csúnya látványt nyújtanak, de a környezetre is nagyon rossz hatással vannak. A Göteborgi Egyetem kutatócsoportja egy tanulmányban kimutatta, hogy a cigarettacsikkek szűrőiből kiszivárgó mikroszálak és vegyi anyagok mérgezőek a vízi lárvákra.

"A szűrő tele van több ezer mérgező vegyi anyaggal és mikroműanyag szálakkal, tehát nem akármilyen műanyagdarabot dobnak ki a környezetbe. Ez veszélyes hulladék" - mondja Bethanie Carney Almroth, a Göteborgi Egyetem ökotoxikológiai professzora.

A cigarettacsikk az egyik leggyakoribb hulladék Forrás: Bethanie Carney Almroth

A cigarettaszűrők elpusztították a szúnyoglárvákat

A Microplastics and Nanoplastics című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók a dohányzás után a szűrőben található toxinok, valamint a szűrőben eleve benne lévő anyagok hatását vizsgálták a vízi szúnyoglárvákra. Kiderült, hogy a toxinok 20%-kal magasabb halálozási arányt okoznak a szúnyoglárvák körében. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a szűrőkben lévő toxinok számos más vízi élőlényre is káros hatással vannak. A halak például elpusztulhatnak, ha négy napon keresztül egy liter vízben alig két cigarettacsikk által kibocsátott toxinoknak megfelelő koncentrációnak vannak kitéve.

"A cigarettaszűrők a környezetünkbe kerülő mikroműanyagok egyik fő forrása is - amiről tudjuk, hogy jelentős negatív hatással van a biológiai életre. Az EU már veszélyes hulladéknak minősítette a cigarettaszűrőket" - mondja Carney Almroth professzor.

Tiltsák be a szűrőket!

Szerinte egyáltalán nincsenek jó érvek amellett, hogy a szűrők továbbra is a cigaretták részét képezzék. Carney Almroth professzor más szakértőkkel együtt véleménycikket írt a Science of the Total Environment című folyóiratban, amelyben azt állítja, hogy a cigarettacsikk nem csupán a világ leggyakoribb szemétfajtája, hanem csupán egy marketingfogás, amely nem sokat tesz a dohányosok védelméért, ahogy azt sokan -tévesen - hiszik.

"Ezért kell teljesen kivonni őket a forgalomból" - mondja Carney Almroth professzor. "Nem helyes megközelítés arra összpontosítani, hogy a dohánygyártókkal fizettessük meg a szűrők megtisztítását. A problémát eleve meg kellene előzni, nem pedig később megtisztítani" - mondja Carney Almroth professzor.