Ezek a hormonzavarok okoznak legtöbbször pattanásokat felnőttként

policisztás ovárium-szindróma, PCOS
A PCOS elsősorban a petefészek betegsége, azonban több szervet is érinthet. A PCOS minden tízedik nőt érint és vezető meddőségi okok között tartják számon. Egy komplett anyagcserezavarról beszélünk, aminek a kezelése az endokrinológus szakember feladata.
Vágólapra másolva!
Az egészségi állapotunkról igen jól árulkodik a bőrünk, éppen ezért érdemes komolyan venni az arcon - és egyéb testrészeken- megjelenő elváltozásokat. A pattanások, aknék fellépése például gyakran hormonzavarra utal, főleg akkor, ha az illető már túl van a pubertáskoron. Hogy mely endokrin problémák okozzák a leggyakrabban, azt dr. Békési Gábortól, az Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.
Vágólapra másolva!

Pattanások felnőttként

A pattanások jellemzően a pubertáskorúakat sújtják, melynek hátterében a végbemenő nagy hormonális változások állnak. Ez teljesen természetes, nem utal semmilyen egészségügyi problémára, és a panasz jellemzően később meg is szűnik. Olykor azonban megesik, hogy felnőttként szembesül az illető a gyulladt, fájdalmas aknékkal- akár abban az esetben is, ha tiniként nem küzdött velük. A felnőttkori pattanásokat érdemes komolyabban venni, mivel könnyen lehet, hogy valamilyen hormonzavar okozza a fokozott faggyútermelést.

Mi minden állhat a felnőttkori pattanások hátterében?

· Stressz

· Nem megfelelő étrend

· Dohányzás

· Bizonyos gyógyszerek

· Nem megfelelő kozmetikai, higiéniai termékek

· Bőratka

· Terhesség (van, akinél azonban javít a bőrpanaszokon)

· Hormonzavarok

Hormonális akne

A hormonális akne -ahogy a neve is sugallja-, olyan pattanás, amelyet a szervezetben lévő hormonok egyensúlyának felborulása okoz (legtöbbször a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülése az ok). Ez ugyanis a faggyúmirigyekben a faggyú túltermelődését, az elhalt bőrsejtek felhalmozódását okozhatja, sőt, a baktériumok elszaporodását is.

Mi játszódik le ilyenkor?

A női nemi hormonokkal szemben túlsúlyba kerülnek az androgén hormonok (férfi nemi hormonok), mely fokozott faggyútermelődéshez vezet. A túl zsíros bőr hozzájárul többek között az ún. propionibacterium acnes nevű baktériumok elszaporodásához. Ez extra keratin termelődést vált ki, ami pedig eltömíti a pórusokat, így gyulladásos aknékat eredményez.

A hormonális pattanások jellemzője, hogy főleg az áll vonalán, vállakon, háton, dekoltázson jelentkeznek.

A PCOS elsősorban a petefészek betegsége, azonban több szervet is érinthet. A PCOS minden tízedik nőt érint és vezető meddőségi okok között tartják számon. Egy komplett anyagcserezavarról beszélünk, aminek a kezelése az endokrinológus szakember feladata. Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/

Milyen hormonzavarok okozhatják a leggyakrabban?

PCOS: a felnőttkori pattanások hátterében igen gyakran PCOS áll, mely egy igen összetett endokrin-nőgyógyászati kórkép. Ekkor a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nőiekkel szemben, így a peteérés/tüszőrepedés zavart szenved az LH/FSH egyensúly felborulása miatt- ezért több kis ciszta alakul ki a petefészekben, megrepedésre kész domináns tüsző helyett. Az állapot gyakran inzulinrezisztenciával jár együtt (IR). Mivel PCOS-ben az androgén hormonok dominálnak, ezért gyakori, amikor a bőr zsírossá, pattanásossá válik, ráadásul mindehhez túlsúly és a férfiakra jellemző területeken megjelenő erősebb, sötétebb szőrszálak megjelenése is szokott társulni (bajusz, szakáll területén). Tüneti kezelése gyakran fogamzásgátló tablettákkal történik, ám az oki terápiában nagy szerepe van a megfelelő, személyre szabott diétának, a rendszeres testmozgásnak, melyet szükség esetén gyógyszeres kezelés egészíthet ki- mondja dr. Békési Gábor, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Bár a striák megjelenése legtöbbször ártalmatlan jelenség, maximum esztétikailag zavaró, ám előfordulhat, hogy egy hormonális betegségre, a Cushing szindrómára hívja fel a figyelmet. cushing szindróma okozta stria„A Cushing szindróma a mellékvesekéregben lévő kortizol nevű hormon túltermelődésével jár. Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/cushing-szindromat-is-jelezhetnek-a-striak

Cushing-szindróma: az állapot a kortizolszint megemelkedésével jár. A mellékvesekéregben termelődő hormont egyfajta stresszhormonként ismerik, mivel mennyisége stressz hatására megnő. Tünetei közt a hasi elhízás, holdvilág arc, zsírpúp, striák és pattanások a legjellemzőbbek. Ez utóbbi panasz háttere, hogy magas kortizolszint miatt a bőr faggyúmirigyei több faggyút termelnek, melyek eltömítik a pórusokat, így fellépnek a zavaró aknék. A Cushing-szindróma (illetve a Cushing kór) kezelése attól függ, mi is okozza a problémát: így lehet gyógyszeres, ha daganat okozza, akkor műtéti, de ha bizonyos gyógyszerek generálják (pl. szteroidok), úgy azok fokozatos abbahagyása indokolt, ha lehetséges.

(Forrás: Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu)