Patrik Strömer: Fantasztikusan élünk mi itt, Svédországban

Stockholm, Svédország
Vágólapra másolva!
Sokan még mindig elsősorban a nikotint tartják a különböző, cigarettázással összefüggésbe hozható betegségek kialakulásért leginkább felelős anyagnak, holott a tudomány mai állása szerint az égés során keletkező füst a cigizéssel kapcsolatos megbetegedések fő okozója. Svédország a snüssz elterjedt használatával képes volt olyannyira visszaszorítani a dohányzást, hogy jelenleg a társadalom mindössze 5%-a gyújt rá rendszeresen. A skandináv ország eredményeit és tapasztalatait egy március végi, stockholmi konferencián tárta a nyilvánosság elé.
Vágólapra másolva!

A svéd fogyasztók hozzáállása a cigarettázás visszaszorításához címmel rendeztek konferenciát március végén Stockholmban, amelyen a szakma nagy tudású képviselői kértek szót, aktualitását pedig az adta, hogy március közepén került bemutatásra elsőként a – Dr. Anders Milton és Prof. Karl Fagerström által is jegyzett – "The Swedish Experience: A roadmap for a smoke-free society" című tanulmányt, amely tulajdonképpen Svédország úttörő stratégiáját mutatja be, miként volt képes hatékonyan felvenni a harcot a dohányzás ártalmaival szemben, hiszen éppen a dohányzás káros hatásainak minimalizálását célozza a náluk olyan népszerű snüssz példáján keresztül.

Ezek a termékek – melyek tulajdonképpen nedves, őrölt dohányból, sóból, vízből és ízesítő anyagokból állnak és jellemzően a felső ajak mögé helyezve „fogyasztják" – a cigarettázás okozta ártalmak csökkentését célzó, bevált politika egyértelmű példái.

Élvezeti értékét az adja, hogy a nyálkahártyával történő érintkezés során ízek és nikotin szabadul fel, de széles körű bizonyítékok állnak rendelkezésre, beleértve az epidemiológiai tanulmányokat is, amelyek szerint ez a termékcsalád, bár nem kockázatmentes, jóval kevésbé káros, mint a cigarettázás. Tény, hogy Svédország, az egyetlen EU-ország, ahol legálisan árusítják a snüsszt (amely nem azonos az EU-ban, így a hazánkban is forgalmazott nikotinpárnától – habár a használatuk hasonló elven működik), ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy itt sokkal alacsonyabb a dohányzással összefüggő betegségek és az ezzel járó halálozási arány, mint az Európai Unió bármely más országában.Nem pusztán érdekesség, hanem példaértékű adat, hogy a skandináv cigarettahasználat az 1980-as évek óta 35%-ról 6% alá esett – ez a bravúr még mindig egyedülálló a világon, így Svédország karnyújtásnyira van attól, hogy valóban „füstmentes" társadalommá váljon, hiszen a lakosság kevesebb mint 5%-át érinti csupán a cigarettázás.

– tette fel a kérdést Stefan Mathisson, aki szerint ez azért lehet, mert „korán észrevettük a másik oldalt, amit mások még nem. Az embereket nem kötelezhetjük arra, hogy hagyjanak fel a dohányzással, hiszen semmi sem teljesen ártalommentes; sem a snüssz, sem a síelés, vagy golfozás, de lehet védekezni az ártalmak ellen".

A neves újságíró szerint számos ország kormánya felismerte már, hogy a dohányzást kontrollálni kell, a svédek pedig élen járnak az alternatívák kínálatában, ezért ilyen sikeresek.

A Vejpkollen.se főszerkesztője és alapítója, a dohányzás számos alternatívájával találkozott már Svédországban, hiszen 13 éves kora óta ez a környezet veszi körül és ennek hatására, mint újságíró, felelősségének érzi, hogy az ártalomcsökkentés témáját gyakran körbejárja.

Stefan Mathisson Forrás: Juhász Tamás

„Munkám során arra törekszem, hogy a nikotinfogyasztás lehetőségeinek kínáljak releváns megjelenést, és hiszek benne, hogy a közösség egymásnak is tud segíteni és ajánlani bizonyos termékeket, amelyek ártalma jóval kisebb a cigarettázásnál." - fogalmazott az elkötelezett szakember.

Prof. Karl Fagerström meglátása szerint „minden dohánytermék közül a cigaretta a legkárosabb, a snüssz vele szemben, hogy úgy mondjam, sokkal jobb, de az egyéb füstmentes termékek is hatékony alternatívák lehetnek."

Az ártalomcsökkentés neves alakja 1970-es évek óta nikotint pótló termékekkel foglalkozott, s jelentős változásnak ítéli napjainkat, hiszen a kezdetekben a világ úgy állt a snüsszhöz, hogy „ez csak egy újabb dohánytermék, pedig van nekünk épp elég, azok is mind károsak, erre jönnek a svédek és előrukkolunk még egy termékkel..." Ezt a prekoncepciót sikerrel cáfolják a legfrissebb adatok.

A tiszta nikotin ártalma nagyon messze áll a cigarettákétól, hiszen már tudjuk: az égés a valódi ellenség.

A Nikotin- és Dohánykutató Társaság alapítója szerint Svédországnak kifejezetten sikeres stratégiáját jelentősen ki kellene terjeszteni.

Prof. Karl Fagerström Forrás: Juhász Tamás

„Komoly haszonnal járna világszerte, ha az illetékesek – hasonlóan Svédországhoz – a kereslet és a kínálat csökkentését célzó intézkedéseket hoznának, valamint pénzügyi ösztönzésül differenciált adókulcsokat alkalmaznának a dohányosok számára, ez előidézhetné ugyanis a cigarettáról történő átállást a kevésbé káros alternatívákra" – fogalmazott.

Anders Milton, a Svéd Snüsszbizottság elnöke mindig is része volt a cigarettaellenes harcnak, de saját bevallása szerint új fejezet nyílt az életében, amikor elkezdett tudományos szinten foglalkozni a snüsszel, amelyet jóval kevésbé tart ártalmas szokásnak, mint a cigizést, hiszen „Ettől nem halunk meg, használhatjuk, élhetünk vele.

"Meghökkentőnek tartom, hogy amíg mintegy 6000-en halnak meg Norvégiában évente a cigarettázás következtében, addig ugyanez Svédországban mindössze 5600, pedig közel kilencszer többen élünk itt. Ennek oka, hogy nálunk a cigi helyett a snüssz sláger. Természetesen ennek használata sem veszélytelen, de nem okoz halált." A neves orvos feladatának érzi, hogy segítsen a dohányosokon, ennek leghatékonyabb eszköze pedig, ha alternatívát kínál számukra.

– fogalmazott. Patrik Strömer, a Svéd Snüsszgyártó Szövetség főtitkára szerint, akik valamilyen okból mégsem hagynak fel káros szenvedélyükkel, legalább váltsanak egy kevésbé káros alternatívára: „Ez sokkal könnyebb opció, mint abbahagyni és elbukni – fogalmaz – a füstmentes alternatívák közül talán a dohányhevítéses termékeket emelném ki, ugyanis nagyon hasonlít a cigizéshez, mégis óriási a különbség az ártalmak tekintetében. A fiatalok napjainkban szerencsére már inkább snüsszt használnak, a cigaretta inkább az idősebbek problémája."

- fogalmazott a neves szakember.

Patrik Strömer Forrás: Juhász Tamás

Sokan még mindig elsősorban a nikotint tartják a különböző, cigarettázással összefüggésbe hozható betegségek kialakulásért leginkább felelős anyagnak, pedig a tudomány mai állása szerint az égés során keletkező füst a cigizéssel kapcsolatos megbetegedések fő okozója. Az ebben lévő káros anyagok pedig nemcsak a fogyasztójára, de a környezetükben élőkére is hatással vannak

Ma már számos tudományos kutatás mellett a mindennapi életünk is igazolja, hogy egy-egy új innováció rengeteg lehetőséget rejt magában.

A füstmentes alternatívákra számos egészségügyi szervezet és független szakértő is lehetőségként tekint, hiszen bizonyítást nyert, hogy a snüssz elterjedt használatával Svédország képes volt olyan mértékben visszaszorítani a cigarettázást, hogy jelenleg a társadalom mindössze 5%-a gyújt rá rendszeresen. És valóban, azon túl, hogy a stokckholmi utcákon csak elvétve látunk egyáltalán valakinek a kezében is cigarettát, – azok többsége is turista – a város gyakorlatilag csikkmentes, és ami a legfontosabb: a kórházakban is ritka a cigarettázás okozta ártalmakkal felvételre kerülő páciens.