Cuzco szimbolikus struktúráját másolták az inkák

inka, andok, rituálé
Ősi andoki kultuszokhoz kapcsolódó rituális helyet tártak fel a régészek
Vágólapra másolva!
A bolíviai hegyvidék Carangas régióban kutatást végző régészek egy rituális tájat fedeztek fel, amely a Wak'a andoki kultuszához kapcsolódik; a kultúra a szent hegyekhez, védőhegyekhez és mumifikált ősökhöz kötődik.
Vágólapra másolva!

Az Antiquity című folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók 135 darab, dombtetőn található lelőhelyet azonosítottak, amelyeket a teraszokon elhelyezett koncentrikus falak változó számú koncentrikus falai mezőgazdasági termőterületekkel hoztak összefüggésbe.

A kutatócsoport minden egyes helyszínen nagy mennyiségű, a késő középkor és a késő középkor (Krisztus után 1250-1600) időszakára jellemző helyi stílusokból származó, a spanyolok előtti kerámiatöredékeket talált, valamint néhány regionális stílust, amelyek az inkák déli terjeszkedéséhez kapcsolódnak.

A kerámiatöredékek többsége tál, tányér és kisméretű edény, ami arra utal, hogy ezeket az étkezések és rituális gyakorlatok során használták. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a lelőhelyeket a wak'a néven ismert szertartási helyként használták, amely gyakorlat a késő középkorban alakult ki.

Ősi andoki kultuszokhoz kapcsolódó rituális helyet tártak fel a régészek Forrás: Antiquity

Ez egybecseng a spanyol klerikusok és krónikások beszámolóival a gyarmati korszakról (Krisztus után 1535-1800 körül); erre jó példa Guaman Poma de Ayala krónikás beszámolója.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a Lauca folyó és a bolíviai-chilei határ közelében fekvő Waskirinél egy 140 méter átmérőjű, nagy kör alakú építményt fedeztek fel a vizsgálat során.

A lelőhely egy 39 egymás melletti, 106 és 144 négyzetméter közötti alapterületű sáncból álló körgyűrűvel rendelkezik. Ezek egy körülbelül 1 hektáros teret ölelnek körül, amelyen a késői középső és késői korszaknak tulajdonított időből származó, bőséges kerámiatöredékek találhatók.

A régészek elmélete szerint a körfalak az úgynevezett inka ceque-rendszert tükrözhetik, ami arra utal, hogy az inkák Cuzco szimbolikus struktúráját másolták az általuk gyarmatosított területeken.

A helyszín vizuálisan és térbelileg kapcsolódik a főbb szent hegyekhez, a többszörös fallal körbevett kör alakú építményekhez és az inka szöveteket utánzó mintákkal díszített temetkezési tornyokhoz.

A bolíviai Carangas régió elhelyezkedését bemutató térkép Forrás: P. Cruz; a térkép a Global Multi-Resolution Topography

– mondták a szakemberek a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Álvarez hallott egy „nagy, kör alakú épület" létezéséről, amelyben a régió bennszülött vezetői (curacas és caciques) június hónapban találkoztak, hogy szertartásokat végezzenek a Nap tiszteletére – ez volt az Inti Raymi.

Hozzátette: ez a szertartási központ és az a rituális táj, amelyben Waskiri található, gazdag adalékkal szolgál az Andok ezen részének (egy olyan területnek, amelyet eddig általában kevéssé tanulmányoztak) további tanulmányozásához. Az újabb kutatások lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy teszteljék ezeket a kezdeti hipotéziseket és értelmezéseket.