"Zöld Hősök" a Túrbuckán: közös erővel a természet védelméért!

Bükki Nemzeti Park, közérdekű önkéntes tevékenység
A közérdekű önkéntes tevékenységgel az önkéntesek szabad elhatározásából, ellenszolgáltatás nélkül segíthetik egy társadalmilag fontos cél megvalósítását. Ilyen fontos cél a természetvédelem ügye is. Önkéntes tevékenységek regisztrált fogadó szervezeteknél, a törvény által meghatározott tevékenységi körben végzett munka. A törvény meghatározza a fogadó szervezetek körét és az ott végezhető tevékenységet, valamint annak szabályait. A BNPI 2022-ben vált ilyen regisztrált fogadó szervezetté.
Vágólapra másolva!
Április elsején, az Emerson Automation FCP KFT. 18 önkéntese kitelepült a festői szépségű, cserépfalui Túrbuckához, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársainak szakmai támogatása mellett, elültessenek 2000 darab, hazai őshonos fajú facsemetét, a „LIFE4OakForests" programmal érintett területen. - írja Bíró Tibor a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oktatási referense a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
Vágólapra másolva!

A projekt leromlott állapotban lévő tölgyesek természetességének javítását tűzte ki célul (https://www.bnpi.hu/hu/hir/tolgyeseink-gyogyitasa), és olyan természetvédelmi kezelési módszereket alkalmaz, amelyekkel az erdő és annak ökológiai folyamatai is rekonstruálhatóak. Az ilyen erdőkben tetten érhető sokféleség fontos ahhoz, hogy az erdő ellenálljon a klímaváltozás kihívásainak, élőhelyet biztosítva számos védett állat- és növényfajnak.

A munka megkezdése előtt, az önkéntesek rövid tájékoztatást kaptak az Igazgatóság történelméről, jelenlegi feladatairól és tevékenységéről, majd betekintést nyerhettek a Bükk hegység kialakulásába és megismerhették a helyszín sajátosságait, saját önkéntességük szerepét, jelentőségét.

Bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy a világ egy zöldebb és élhetőbb hellyé váljon! Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/zold-hosok-a-turbuckan-kozos-erovel-a-termeszet-vedelmeert

Miután mindenki kitűzte a BNPI-től kapott, az önkéntesek összetartozását is szimbolizáló jelvényt, az időjárási előrejelzés ellenére, gyönyörű, napsütéses időben látott neki a csapat a kemény munkának.

Nagyobbrészt őshonos, molyhos tölgy csemetéket telepítettek kézi erővel, de elegyfaként mezei szilt és vadgyümölcs fajokat (vadkörtét, vadalmát és sajmeggyet) is ültettek. Nemcsak a felnőttek dolgoztak, hanem a velük érkező gyermekek is nagy odaadással segítették szüleiket a munkában.

A fantasztikus hangulatban zajlott kezdeményezés során gyorsabban fogytak el az ültetésre váró csemeték, mint a rendelkezésre álló pogácsa és szendvics halmok. Az önkéntesek hihetetlen elszántsága és önzetlen munkája újra bizonyította, hogy mindenki tud, képes tenni valamit a természetért, miközben a szabadidőt is tartalmasan tölti el!

Az Emerson Automation FCP KFT. munkatársai kissé fáradtan, de a hasznosan eltöltött nap örömével telve, mosolyogva vették át az oklevelet, amelyben önkéntes munkájukból fakadóan, hivatalosan is elismerésre került munkahelyük és a BNPI partnersége.

Mivel az őshonos erdőtársulások védelme, fenntartása fontos feladatunk a fenntartható jövő, a biodiverzitás megőrzése érdekében is, az ilyen kezdeményezések lehetővé teszik, hogy ne csak álmodozzunk egy természet-közelibb jövőről, hanem ténylegesen cselekedjünk is érte. A BNPI önkéntesei újra és újra azt is megmutatják, hogy bolygónk jövője nem csak a szakemberek munkáján múlik, hanem

bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy a világ egy zöldebb és élhetőbb hellyé váljon!

A közérdekű önkéntes tevékenységgel az önkéntesek szabad elhatározásából, ellenszolgáltatás nélkül segíthetik egy társadalmilag fontos cél megvalósítását. Ilyen fontos cél a természetvédelem ügye is. Önkéntes tevékenységek regisztrált fogadó szervezeteknél, a törvény által meghatározott tevékenységi körben végzett munka. A törvény meghatározza a fogadó szervezetek körét és az ott végezhető tevékenységet, valamint annak szabályait. A BNPI 2022-ben vált ilyen regisztrált fogadó szervezetté. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/zold-hosok-a-turbuckan-kozos-erovel-a-termeszet-vedelmeert

De mi is az a közérdekű önkéntes tevékenység?

A közérdekű önkéntes tevékenységgel az önkéntesek szabad elhatározásából, ellenszolgáltatás nélkül segíthetik egy társadalmilag fontos cél megvalósítását. Ilyen fontos cél a természetvédelem ügye is. Önkéntes tevékenységek regisztrált fogadó szervezeteknél, a törvény által meghatározott tevékenységi körben végzett munka. A törvény meghatározza a fogadó szervezetek körét és az ott végezhető tevékenységet, valamint annak szabályait. A BNPI 2022-ben vált ilyen regisztrált fogadó szervezetté.

A természetvédelem ügyét, önkéntesként, nemcsak a fent leírt, igen fontos faültetési akciókkal tudjuk szolgálni, hanem számos egyéb tevékenységgel is hozzájárulhatunk ahhoz. Ilyenek a különböző élőhely-kezelési feladatokban, cserjeirtásban, inváziós fajok eltávolításában, szemétszedési napokon és egyéb tevékenységekben való részvétel, ezért önkénteseink számára, több mint 70, opcionálisan választható modult alakítottunk ki (https://www.bnpi.hu/hu/onkentesseg-1.)

A közérdekű önkéntes tevékenységgel az önkéntesek szabad elhatározásából, ellenszolgáltatás nélkül segíthetik egy társadalmilag fontos cél megvalósítását. Ilyen fontos cél a természetvédelem ügye is. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/zold-hosok-a-turbuckan-kozos-erovel-a-termeszet-vedelmeert

Csatlakozzon Ön is önkénteseink sorába, válasszon a felkínált lehetőségek közül és jelentkezzen honlapunkon! (https://www.bnpi.hu/hu/onkentesseg-1)

Legyen bronz, ezüst, vagy akár arany fokozatú önkéntesünk, vagy vállalati/civil önkéntes partnerünk!

Tegyünk közösen a természetért, környezetünkért!

A LIFE4OakForests programról további információk a life4oakforests.eu honlapon olvashatóak.

(Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság: https://www.bnpi.hu/)