Rémisztő, eddig soha nem látott lényt találtak a tenger mélyén - videó

Izlandi jegesfürdő és búvárkodás két kontinens határán, a Silfva-hasadéknál, búvárkodás, merülés, Izland, Silfva, víz, jeges víz, tenger, folyó, búvár
This handout picture taken underwater shows a snorkeller observing the fissure underwater on July 26, 2022 in Thingvellir, Iceland. - Located between the North American and Eurasian tectonic plates, at the bend of two continents, the Silfra Rift in Iceland is one of the most famous dive sites in the world, popular with tourists who venture into its icy waters every summer. (Photo by Thomas GOV / DIVE.IS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Thomas GOV/DIVE.IS " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél mélyebben, több mint nyolcezer méterrel az óceán felszíne alatt sikerült egy ausztrál és japán tudósokból álló csoportnak lefilmeznie csigahalakat Japán délkeleti partjainál - jelentette hétfőn a The Guardian című brit napilap.
Vágólapra másolva!

A Pseudoliparis nemzetségbe tartozó csigahal mind ez idáig ismeretlen fajtáját az Izu-Ogaszavara ároknál, 8336 méteres mélységben észlelték a kéthónapos expedícióra indult kutatóhajó megfigyelőkamerái.

Alan Jamieson, a kutatóexpedíció vezetője azt mondta, a csigahal a többi között úszóhólyagjai és szálkái elvesztésével alkalmazkodott a mélytenger körülményekhez, valamint azzal, hogy zselés réteget növesztett maga köré.

Néhány nappal azt követően, hogy a csigahalat lencsevégre kapták, a tudósok két másik, a Pseudoliparis belyaevihez tartozó csigahalat is észleltek Japán partjainál, 8022 méter mélyen.

Ilyen mélységben a nyomás 800-szor nagyobb, mint az óceán felszínén. A fiatal csigahalak rendszerint mélyebbre merészkednek az óceánban, mint az idősebbek.

A Pseudoliparis nemzetségbe tartozó csigahal mind ez idáig ismeretlen fajtáját találták meg az Izu-Ogaszavara ároknál Forrás: Minderoo-UWA Deep Sea Research Center

Jelenleg a csigahalaknak több mint 400 fajtáját ismerik.

Címlapi képünk illusztráció.