Meglepő dolog derült ki a világ legaranyosabb macskájáról

Homokimacska-kölykök
Vágólapra másolva!
A marokkói sivatagban élő apró macskával kapcsolatos kutatások érdekes dolgokat tártak fel a Felis nemzetséggel kapcsolatban. A homoki macskák nemcsak a nemzetség legnagyobb elterjedési területével rendelkeznek, és látszólag nomád életet élnek, hanem olyan viselkedést is mutattak, amelyet eddig még soha nem láttak vadmacskáknál.
Vágólapra másolva!

Az éjszakai életmódú homoki macska (Felis margarita margarita), az afrikai Szahara-sivatagban és az Arab-félszigeten honos. Az állatokat Dél-Marokkó vidéki részén jelölték meg, ahol a Panthera, valamint a rabati és a kölni állatkert tudósai az ökológiájukat és az élőhelyüket akarták vizsgálni.

Az évekig tartó kutatás során 2015 és 2019 között összesen 22 homoki macskát jelöltek meg rádiós nyakörvvel, és kiderült, hogy a vártnál jóval kiterjedtebb az élőhelyük. Annak ellenére, hogy testhosszuk mindössze 45 és 57 centiméter között mozog, az otthoni területük a nagymacskákéval, például a leopárdokéval és a tigrisekével vetekszik.

Homokimacska-kölykök Forrás: Gregory Breton

Egy homoki macska például 6,5 hónap alatt elképesztő 1758 négyzetkilométeres területet járt be. A kutatók szerint ezzel a Felis nemzetség legnagyobb elterjedési területű faja lett, maga mögé utasítva a fekete lábú és az afrikai vadmacskákat.

Bár csak 22 macskát láttak el rádiónyakörvvel, összesen 47 homoki macskát figyeltek meg, és 41-et fogtak be. Mindazok, akiket jól meg tudtak nézni, remek állapotban voltak, sebek nélkül, kevés heggel, és minden foguk ép volt. A kutatók szerint ez arra utal, hogy meglehetősen harmonikusan élnek, és nem territoriálisak, különben több homokimacska-csatára utaló jelet várnának.

Ennél is érdekesebb volt egy olyan viselkedés, amelyet eddig még nem láttak vadmacskák között. Úgy tűnik, hogy valójában talán nem is tartanak fenn territóriumot, hanem nomád életmódot folytatnak. Érdekes módon a változó esőzésekkel együtt mozognak. Ha további kutatások megerősítik ezt, akkor ez egy teljesen új viselkedés lenne a vadmacskafajoknál.