Szaporodnak a lazacok egy kiegyenesített cumbriai folyóban, miután visszaállították a kanyargását

Swindale Beck
A Swindale Beck vízfolyánsak visszaállították természetes kanyargó pályáját.
Vágólapra másolva!
Lazacok szaporodnak egy cumbriani vízfolyásban, miután pályáját pályájának görrbületét visszaállították. - írja a BBC tudomány rovata.
Vágólapra másolva!

A Lake District Nemzeti Park keleti szélén lévő Swindale Beck folyót az 1800-as években kiegyenesítették, hogy növeljék a mezőgazdaság területét.

De ettől a víz túl gyorsan mozgott és elmosta a kavicsos partokat, ami szükséges a halaknak az ikrarakáshoz.

2016-ban indult egy project az RSPB (Royal Society fot the Protection of Birds) természetvédelmi jótékonysági szervezet és a United Utilities közt, hogy

visszahelyezzék a Haweswater vízfolyást természetes útjára, mire az atlanti azac visszatért, mostanában 20 példányt számoltak .

A Swindale Beck vízfolyánsak visszaállították természetes kanyargó pályáját. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-england-cumbria-65163975

Lee Schofield ökológus és az RSPB Haweswater építésvezetője azt mondta, hogy látni, hogy újra ívnak a halak a folyóban, ahol korábban nem volt rá lehetőségük, ilyen rövid idő alatt, nagyon ösztönző és mutatja, a természet hogy helyre tud állni.

A lazacok olyan sok különböző fenyegetéssel néznek szembe, beleértve az élelemhiányt a tengerben, ami olyannyira megnehezíti vándorlásukat, és az ívóhely hiányát a folyó felső vízgyűjtő területeinek felső szakaszában.

A munkát az RSPB, a United Utilities, vízművek, a Környeztvédelmi Ügynökség és a Natural England közigazgatási, nem ágazati köztestület, a kormány tanácsadója hajtotta végre, hogy visszaállítsák az eredeti állapotot, a görbült pálya lassítani fogja a vízáramlást is, csökkentve az áradás kockázatát a folyásirányban lakó emberek számára.

A vízfolyás új menetvonala lelassítja a vízáramlást természetes árteret hozva létre. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-england-cumbria-65163975

Remélhetőleg a lazacok visszatérése elősegíti aHaweswater ökoszisztémában lévő más élővilágot is, mint például a jégmadarak, nagybukók, vidrák, rókák.

(Forrás: BBC: https://www.bbc.com/)