Különös középkori játékra bukkantak

társasjáték
A régészek egy asztali játékfigurára bukkantak egy középkori épület maradványai között
Vágólapra másolva!
Az angliai Bedfordshire-ben feltárásokat végző régészek egy asztali játékfigurára bukkantak egy középkori épület maradványai között. Az ásatásokat a Cotswold Archaeology szervezet végezte a Taylor Wimpey által a Houghton Regis és Dunstable mellett fekvő Bidwell Westben tervezett lakásépítés előkészítése során.
Vágólapra másolva!

A csapat egy középkori favázas épületet és egy sor középkori kerítésárkot talált, a szarvasmarha-állkapocsból készült asztaltáblás játékon kívül.

Az asztaltáblákat különböző társasjátékokhoz használták a középkorban, ahol jellemzően két játékos dobott kockával és mozgatta a bábukat a jelölések sorain keresztül.

Az asztalok szó a latin tabula szóból származik, amely elsősorban „deszkát" jelentett, és először a római korban vezették be Nagy-Britanniába.

A régészek egy asztali játékfigurára bukkantak egy középkori épület maradványai között Forrás: Cotswold Archaeology

A rómaiak által játszott egyik legnépszerűbb asztali játék az úgynevezett Ludus duodecim scriptorium volt, ami lefordítva „tizenkét jelölés játéka": egy olyan játék, amelyet három kockakockával játszottak, és minden játékosnak tizenöt bábuja volt.

A szakemberek szerint valószínű, hogy a most felfedezett „tabula" játékot is a Ludus duodecim scripta játékból finomították és a középkorban gyakran játszották; ez sokkal inkább hasonlít a backgammonhoz, és két sor huszonnégy pontot tartalmazó sort használ.

A Bidwell Westből származó asztaltábla átmérője közel 6 centiméter, és az előlapját koncentrikus körök és egy gyűrűs-pöttyös minta díszíti.

Mind méretben, mind díszítési stílusban hasonló darabokat találtak már Anglia több részén, amelyek a 11-13. században váltak általánossá.

– mondta az ásatási csoport a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A középkori helyszínhez való kötődés, a díszítés stílusa és a méret miatt azonban valószínűsíthető, hogy a játékdarabunkat a középkorban tabella játékára használhatták.