Mennyire ártalmas az új méregtelenítő kúra, ami elárasztotta a Tiktokot?

KY317 KY317002 Photography Part Of Unrecognizable Person Human Body Part Color Image Indoors Studio Shot One Woman Only Young Adult One Person Adults Only One Young Woman Only Caucasian Ethnicity Beauty Manicure Beauty Treatment Bowl Lemon Nail Polish Fin
Egészséges májnak nincs szüksége méregtelenítésre
Vágólapra másolva!
Az interneten egészségügyi tanácsokat osztogató oldalak között szép számmal szerepelnek a különféle méregtelenítő kúrákat ajánló oldalak. Jó esetben ezek csak nem használnak, rosszabb esetben viszont kifejezetten károsak is lehetnek. Az egyik legújabb méregtelenítő recept a TikTokon bukkant fel, és azt állítja, hogy az olívaolaj és a citromlé keveréke, esetleg még egy kis cayenne-i borssal felütve hatásosan „tisztítja" és „regenerálja" a májat és a testet. De mi az igazság?
Vágólapra másolva!

Elöljáróban szögezzük le, hogy sem a májnak, sem más szerveinknek (beleértve a beleinket is) nincs szükségük külön tisztításra, méregtelenítésre.

A szervek megfelelő működése önmagában gondoskodik a szervezet méregtelenítéséről

A szervezet természetes védekezőrendszerének része a gyomor- és bélrendszer, a máj, a vese, a tüdő és a bőr, amelyek működése önmagában biztosítja a szervezet "méregtelenítését". Ezek a szervek egyebek mellett ártalmatlanítják azokat a biológiailag hatékony idegen anyagokat is, amelyeket a táplálékkal fogyasztunk el. Működésükhöz külső segítség nem szükséges, a különböző diéták, böjtök vagy éppen kapszulák ilyen szempontból teljesen hatástalanok. Pontosabban: jobb esetben hatástalanok, mert rosszabb esetben akár árthatnak is.

„Ép szervek és egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett semmi nem szól amellett, hogy külön méregtelenítésre lenne szükség, nincs arra bizonyíték, hogy a 'méregtelenítő' kúráknak bármilyen előnyös hatásuk lenne" - emeli ki dr. Tislér Andás nefrológus, belgyógyász, egyetemi docens a hazipatika.com oldalon megjelent cikkben.

Az egészséges vese minden külső segítség nélkül is képes ellátni a szervezet és saját méregtelenítését Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/igy_lett_rutinmutet_a_veseatultetes_es_csak_most_jon_a_3d/20160927114719

Mint mondja, méregtelenítő hatása sem a beöntéseknek, sem a fokozott folyadékbevitelnek nincs. A vese méregtelenítő munkája már napi fél liter vizelet mellett is tökéletes lehet, nagyjából ennyi kell ahhoz, hogy a karbamidok, a fehérjelebontási termékek, egyes ionok és egyéb salakanyagok távozhassanak a szervezetből. Ehhez a félliternyi vizelethez nagyjából 1 liter vizet kell elfogyasztani, egészséges táplálkozás mellett már ez is képes egyensúlyban tartani a veseműködést.

Azt persze kiemeli a nefrológus, hogy ennyi folyadék csak akkor elégséges a megfelelő veseműködéshez, ha a körülmények nem extrémek, nincs például kánikula, nem áll fönt fokozott izzadás vagy láz. Ugyancsak több folyadékot kell fogyasztaniuk azoknak, akiknek már nem tökéletes a veseműködése, akiknek olyan problémája van, amely a vese tisztítóképességére kedvezőtlen hatással van, és amely miatt a szűrők tönkremennek. Mivel ez a kor előrehaladtával gyakoribb, értelemszerűen az idősebbeknek is többet kell inniuk.

A vese működéséhez fontos a kellő folyadékbevitel Forrás: https://elkh.org/

Erre azért van szükség, mert ilyenkor fél liter víz már nem elég a salakanyagok eltávolításához, ezzel a mennyiséggel a vese már nem tud elég koncentrált vizeletet létrehozni. Viszont mindez nem jelenti azt, hogy idős korban literszámra kellene folyadékot fogyasztani: ilyen esetben 1,5 liternél húzzák meg az ajánlott mennyiség alsó határát, a 2 literes vízfogyasztás pedig már 50 százalékos vesebeszűkültség esetén is elegendő.

De mi a helyzet a májjal?

Májbetegeknek a máriatövist szokták ajánlani, amelynek kivonata klinikailag igazoltan májvédő, legjobb hatása pedig akkor van, ha még a károsodás bekövetkezése előtt használják.

„Mivel a regenerációt már kevésbé segíti, annak érdemes szednie, akinek folyamatos, meg nem szüntethető májgyulladása vagy májkárosodása van" - mondja dr. Makara Mihály hepatológus. A főorvos a kávét is kiemeli májvédő hatása miatt, mint mondja, nem tisztázott, mi miatt, de megfigyelés, hogy aki több kávét iszik, annak májbetegsége kevésbé halad előre.

A zsírmáj a máj zsíros elfajulását jelenti. Ilyenkor a májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek képződnek - szövettani metszeten ez úgy néz ki, mintha lyukas lenne a májsejt. Az elzsírosodás miatt a májsejt könnyebben elpusztul, ami hosszabb távon a máj kötőszöveti felhalmozódásához vezet. A bajt ez utóbbi okozza, amelynek végeredménye a zsírmáj miatt kialakult májzsugor lehet. Forrás: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/zsirmaj/1127

A méregtelenítéshez viszont ennek sincs köze, a máj munkájára ilyesmivel nem lehet hatással lenni, dolgát ez a szerv is kifinomult mechanizmus mellett végzi. Ha visszafordíthatatlanul megbetegszik, akkor még mesterségesen sem lehet helyettesíteni, illetve segíteni úgy, mint a vesét dialízissel. Ha tehát ez az amúgy nagyon jól regenerálódó szerv tönkremegy, csak a transzplantáció jelent megoldást.

„Az előbbiek miatt egyértelmű, hogy nem a rendszeres 'méregtelenítésre' kell figyelni, hanem arra, hogy a máj ne károsodjon. Az elhízás például nem tesz jót, ez a szerv ugyanis el tud zsírosodni, a zsírmáj pedig nem végzi jól a feladatát" - magyarázza a hepatológus. A májat sok gyógyszer is megterhelheti, ezek többsége ugyanis ebben a szervben bomlik le. Az alkoholfogyasztás szintén árt a májnak, aminek oka, hogy lebontási anyaga, az acetaldehid pusztítja a sejtjeit.

Egészséges májnak nincs szüksége méregtelenítésre Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Marc Vuillermoz

Végül a bevezetőben említett olívaolaj + citromlé + cayenne-i bors kombóról jelenlegi tudásunk alapján kijelenthetjük, hogy semmilyen bizonyított jótékony hatással nem bír a májműködés szempontjából (bár akad egy-két tanulmány, amely szerint az éhgyomorra lenyelt olívaolaj némileg fokozza az epeelválasztást). Ami a cayenne-i borsot illeti, az érzékeny egyéneknél kifejezett gyomorpanaszokat, gyomorégést, puffadást okozhat.

Tanulságként leszűrhető, hogy bízzuk a szervezetünkre a méregtelenítést. Ha azonban mégis kipróbálnánk valamilyen kúrát, mindenképpen tanácsos előtte az orvosunkkal konzultálni, nehogy többet ártsunk vele, mint amennyit használ.