Káros lehet a legújabb, extrémnek számító diétás trend

fogyókúra, mozgás, edzés
Az alvással is tehetünk megfelelő súlykontrollért
Vágólapra másolva!
A hírességek mindenféle furcsa diétás trendet népszerűsítettek már az elmúlt évek során. Az egyik legújabb divatot az úgynevezett „napi egy étkezés" vagy más néven OMAD diéta jelenti.
Vágólapra másolva!

Szélsőséges diétáról van szó

Az OMAD rajongói közé tartozik Bruce Springsteen és a Coldplay frontembere, Chris Martin. A „napi egy étkezés" legtöbb híve arról számolt be, hogy ez a diéta segít nekik jobban kezelni a súlyukat és fitten tartani magukat. Ahogy arra a szakemberek rámutattak,

az OMAD lényegében más típusú böjti diéták, például az időszakos böjtölés és az időkorlátos étkezés egy szélsőségesebb változata.

Az időszakos böjt egy formája az 5:2 módszer, amikor az időtartammal és a kalóriák mennyiségével is játszunk. Ez esetben úgy, hogy a hét két napján maximum 600 kalória fogyasztható, a többi napon pedig normális étkezésre lehet váltani Forrás: Pinterest

Az OMAD fő különbsége az, hogy ahelyett, hogy a diétát követők csak bizonyos napokon böjtölnének vagy csak egy meghatározott időablakban fogyasztanák el az étkezéseiket, az ezt a fogyókúrát válaszók csupán egyetlen nagy étkezés során viszik be a szervezetükbe a napi összes kalóriát.

De míg az OMAD támogatói azt mondják, hogy az étrend követése az egészség számos aspektusát javítja,

a tudomány valójában nagyon keveset tud egyelőre arról, hogy a napi egyetlen étkezés milyen hatással van rövid- és hosszútávon a szervezetre – nem beszélve arról, hogy biztonságos-e.

Böjt és egészség kapcsolata

Az OMAD alkalmazását alátámasztó bizonyítékok egyelőre igencsak korlátozottak. Nagyon kevés tanulmány vizsgálta magát ezt a fajta diétát, és a már meglévő kutatások is leginkább az állatokra fókuszáltak. Mint ilyen, az OMAD működésére vonatkozó állítások többsége tehát anekdotikus. Tehát

leginkább azon a feltételezésen alapulnak, hogy ha a koplalás más formái jótékony hatással vannak az egészségre, akkor a „napi egy étkezés" is.

A böjtre épülő diétákkal kapcsolatos kutatások is eléggé gyerekcipőben járnak még. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy az időszakos böjt egyik formája, az úgynevezett „5:2 diéta" (amikor az ember a hét öt napján normálisan étkezik, majd heti két napon 800 kalóriával vagy annál kevesebbet eszik) segíthet az embereknek jobban kezelni a testsúlyukat.

A napi egyszeri étkezésre fókuszálnának Forrás: PhotoAlto/Jean-Blaise Hall / Altopress/J. Hall & L. Mouton

Ez azonban semmivel nem jobb, mint más diétás megközelítések. Tanulmányok azt is megállapították, hogy

az időkorlátos étkezés (amikor a napi összes kalóriát egy meghatározott időablakon belül fogyasztjuk el) segíthet az embereknek jobban kezelni a súlyukat, de más egészségügyi előnyei is vannak, például csökkenti a vérnyomást.

Egy áttekintő tanulmány azonban azt találta, hogy a böjt számos különböző típusa (beleértve az időszakos böjtöt és a minden második napon történő böjtölést) javíthatja az anyagcsere számos funkcióját. Ezek közé tartozik a vércukor- és koleszterinszint javítása, a gyulladás szintjének csökkentése és az étvágy jobb szabályozásának elősegítése. Mindez pedig segíthet csökkenteni az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Csak egyetlen étkezés

Eddig egyetlen tanulmány vizsgálta az OMAD hatását az embereken. Ebben a vizsgálatban a résztvevők a vizsgálat időtartama alatt minden nap ugyanannyi kalóriát vittek be étkezéssel a szervezetükbe. A vizsgálat felében a résztvevők ezeket a kalóriákat egyetlen étkezés során fogyasztották el, majd váltottak, és napi három étkezésre elosztva fogyasztották el a napi kalóriákat. Valamennyi étkezési sémát csak tizenegy napig követték, ami egyáltalán nem túl hosszú idő.

Az egyetlen étkezést délután 5 és este 7 óra között végezték, ám a vizsgálatot mindössze tizenegy résztvevő fejezte be.

A súlykontrollt kétségtelenül aktiválja az OMAD diéta Forrás: Pexels

Amikor az önkéntesek csak napi egy étkezést követtek, nagyobb mértékű csökkenést tapasztaltak a testsúlyukban és a zsírtömegükben. Ugyanakkor nagyobb mértékben csökkent a sovány tömegük és a csontsűrűségük is. Ez az izomfunkció csökkenéséhez és a csonttörések nagyobb kockázatához vezethet, ha az étrendet valaki hosszabb ideig követi.

Az OMAD hatásait vizsgáló állatkísérletek is ellentmondásos eredményeket mutattak:

a kutatások szerint azok az egerek, amelyek naponta egyszer étkeztek, valójában többet híztak azokhoz képest, akik többször is ettek.

– mondta Amanda Avery, a Nottinghami Egyetem táplálkozástudományi oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Érdekes lenne megtudni, hogy az egyetlen étkezés időzítése tovább javíthatja-e az eredményeket, és hogy az étkezés tápanyagprofilja jelent-e különbséget.

Hozzátette: fontos lesz, hogy a jövőbeni tanulmányok nagyobb számú résztvevőn és más embercsoportokon (mivel ebben a tanulmányban csak sovány, fiatal felnőttek vettek részt) vizsgálják az OMAD hatását. Az is fontos lesz, hogy a tanulmányok hosszabb időn keresztül vessék górcső alá a „napi egy étkezést", de kiemelt, hogy ezeket a vizsgálatokat valós körülmények között végezzék el a szakemberek.

Más hátrányokról sem szabad elfeledkezni

A tudósok abban egyetértenek, hogy ha valaki csak egyszer étkezik naponta, azzal elég nehéz kielégíteni az összes tápanyagszükségletet, különösen az energia, a fehérje, a rostok, valamint a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok tekintetében. Ha ezekből a fontos tápanyagokból nem jut elég a szervezetbe, az ugyanis az izomtömeg csökkenéséhez, a székrekedés kockázatához és a bélrendszer rossz egészségéhez vezethet.

Az egyik legújabb divat az úgynevezett „napi egy étkezés" Forrás: Pixabay


– mutatott rá Amanda Avery. – Egy jó adag tejtermékre (vagy ennek a növényalapú alternatívájára) is szükségük lesz ahhoz, hogy meglegyen a kalcium- és jódszükségletük.

A táplálkozástudományi oktató kiemelte: ezt az étrendet nem ajánlják gyerekeknek, terheseknek, terhességre vágyóknak vagy szoptatós anyáknak, és semmiképpen sem olyan személyeknek, akiknél fennállhat az étkezési zavar veszélye.

Ahogy a szakember megjegyezte, bár ez a diéta talán működőképes a hírességek számára, érdemes szem előtt tartani, hogy ők bármikor hozzáférhetnek egy táplálkozási szakemberhez, kiváló minőségű diétákhoz és táplálékkiegészítőkhöz.

A legtöbbünk számára ez a fajta diéta azonban fenntarthatatlan, és hosszú távon potenciálisan káros lehet.