Döbbenetes mértékben nőtt az illegális erdőirtás az elmúlt évtizedben

erdőirtás, Rondonia Állam, Amazonas
Egészséges vegetáció egy tűzzel kiírtott mellett Brazíliában, az Amazonasban, Rondonia Államban.
Vágólapra másolva!
Százhuszonkilenc százalékkal nőtt az illegális erdőirtás 2013 és 2021 között a brazíliai Amazonas vidékén az őslakosok földjein - derült ki a Sao Pauló-i Kutatási Alapítvány nemrég közzétett tanulmányából.
Vágólapra másolva!

Az erdőirtás mintegy 96 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással járt, ennek 59 százaléka ráadásul a 2019 és 2021 közötti időszakhoz köthető, hangsúlyozták a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kutatásban 232 őslakos térséget vizsgáltak,

és arra a megállapításra jutottak, hogy az erdőirtás ezeken a területeken elérte az 1708 négyzetkilométert, vagyis a brazil Amazonas 2,38 százalékát.

Egészséges vegetáció egy tűzzel kiírtott mellett Brazíliában, az Amazonasban, Rondonia Államban Scientific Reports


– idézte a dél-amerikai Telesur médiahálózat Celso Silvát, a brazíliai Maranhao Szövetségi Egyetem biodiverzitás és természetvédelem professzorát.

Guilherme Mataveli, a tanulmány egyik társszerzője kiemelte, hogy az őslakosok földjei kulcsszerepet játszanak a brazíliai környezetvédelmi célok elérésében, köztük a klímaváltozás hatásainak enyhítésében, hiszen

a dél-amerikai országban található az Amazonas esőerdőinek 60 százaléka.

A tanulmány szerzői eredményeik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy "az őslakos területetek továbbra is sebezhetőek maradnak, ha nem születnek politikai intézkedések az illegális erdőirtás ellen, és az őslakosok alkotmányos jogainak védelmében, hogy megóvhassák a földjeiket".

(MTI)