Az elektromos stimuláció háromszor gyorsabban gyógyíthatja a sebeket

seb, sebgyógyulás
Az elektromos stimuláció háromszor gyorsabban gyógyíthatja a sebeket
Vágólapra másolva!
A tudósok kifejlesztettek egy speciálisan megtervezett biochipet, amely az elektromosság segítségével akár a háromszorosára is felgyorsíthatja a sebek gyógyulását. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az emberi test természetes módon képes létrehozni egy elektromos mezőt, amely irányítani tudja a bőrsejtek mozgását. A németországi Freiburgi Egyetem kutatói tehát arra törekedtek, hogy felerősítsék ezt a hatást.
Vágólapra másolva!

Sokak számára egy kis seb nem jelenthet komoly veszélyt, ám a cukorbetegeknél, gerincsérülteknél vagy a rossz vérkeringésben szenvedőknél a sebgyógyulás akár komoly gondot is jelenthet. A károsodott sebgyógyulás nagyobb fertőzésveszélyt és krónikus sebeket eredményezhet, amelyek extrém esetekben akár amputációval is járhatnak.

A Chalmers Műszaki Egyetem és a Freiburgi Egyetem kutatói a közelmúltban azonban egy forradalmian új módszert fejlesztettek ki a sebgyógyulási folyamat elektromos stimulációval történő felgyorsítására.

Az eredmények azt mutatják, hogy a sebgyógyulást megdöbbentő módon, akár a háromszorosára is fel lehetne gyorsítani pusztán egy kis, ártalmatlan elektromos mezőnek a sérülés helyén történő alkalmazásával.

Az elektromos stimuláció háromszor gyorsabban gyógyíthatja a sebeket Forrás: Science Brush / Hassan A. Tahini.

– mondta Maria Asplund, a Chalmers Műszaki Egyetem bioelektronikai docense és a projekt kutatásának vezetője a ZME Science online tudományos portálnak. – Felfedezésünk egy olyan módszert takar, amely akár a háromszorosára is felgyorsíthatja a sebek gyógyulási idejét, ami megváltoztathatja többek között a cukorbetegek és az idősek életminőségét, akik gyakran szenvednek a csak nagyon lassan gyógyuló sebektől.

A kutatók egy apró, tervezett chip segítségével hasonlították össze a sebgyógyulást a mesterséges bőrben, amely keratinocitáknak nevezett sejtekből áll, és amelyek a leggyakoribb bőrsejttípusok, és alapvető szerepet játszanak a gyógyulási folyamatban.

Amikor aztán összehasonlították az elektromos stimulációnak alávetett mesterséges bőrt az olyan mintákkal, amelyek nem voltak ilyenek, a különbségek elképesztőnek bizonyultak.

Az elektromossággal stimulált seb háromszor gyorsabban gyógyult, mint az elektromos stimuláció nélkül gyógyuló.

– magyarázta Asplund. – Ezután elektromos mezővel stimuláltuk az egyik sebet, ami egyértelműen háromszor gyorsabban gyógyult.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az új eredmények megnyithatják a lehetőséget olyan új sebgyógyító kezelések alkalmazására, amelyek előnyösek lehetnek a cukorbetegek számára, valamint gerincsérülések vagy rossz vérkeringés esetén. Az új módszer különösen nagy mértékben segíthet csökkenteni a krónikus sebek okozta amputációk számát.

Érdekes adalék, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint az amputációk 85 százalékát a cukorbetegek lassan gyógyuló sebeinek szövődményei okozzák.