Az algaerdők 4,5 millió tonna szén-dioxidot fognak be évente

hínárerdő
Egy hínárerdő a Csatorna-szigetek közelében Kaliforniában.
Vágólapra másolva!
Az algaerdő évente 4.5 millió tonna szén-dioxidot nyel el a tengervízbő. A hínár élőhelyet hoz létre a halaknak és kivonja a nitrogént és a foszfort. - írja a New Scientist.
Vágólapra másolva!

Az algaerdőknek, mint a szárazföldön az erdőknek, számos éghajlati előnye van. A hatalmas barna algák élőhelyet nyújtanak a tengeri életnek, védi a parti területeket a viharoktól és eltávolítják az üvegházgázokat ahogy nőnek. De néhány algaerdőt, mint a Kalifornia partja mellettiek, károsította a szennyezés az ember terjedése és az éhes legelészők, mint a tengeri sünök bővelkedése,

Aaron Eger az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa és kollégái megnézték, hogy a különböző algáknak milyen ökonómiai és ökológiai hasznuk van a különböző iparokban. Hat algafajt mértek fel, melyek gyakran alkotják ezeket az erdőket.

Az algák körülbelül 1500 fajnak adnak otthont. Megbecsülték mennyi nitrogént szenet és foszfort nyelnek el a tengerből. A mezőgazdaság túlfolyásából származó nitrogén és foszfor áradat káros algavirágzáshoz vezet és a jelenlegi technológiával a nitrogén eltávolítása a vízből különösen drága.

Egy hínárerdő a Csatorna-szigetek közelében Kaliforniában. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2369412-kelp-forests-capture-nearly-5-million-tonnes-of-co2-annually/

Akárcsak a növények a szárazföldön az algaerdők felveszik a tápanyagokat, felveszik a szén-dioxidot, és fényt használnak növekedésükhöz üzemanyagként.

Megvizsgálva minden egyes a növény szövetében raktározott vegyület mennyiségét, meg tudták határozni mennyit távolított el az alga.

Azt találták, hogy az algaerdők eltávolítanak káros vegyi anyagokat. A csapat azt találta, hogy az algerdők 4.5 millió tonna körüli szén-dioxidot nyelnek el évente, kiemelve az alga potenciálját mint kék szén szivacs (óceáni és parti ökoszisztémák által elnyelt szén).

Thomas Wernberg a Nyugat-Ausztrál Egyetem munkatársa azt mondja, hogy ez egy nagyon fontos dolgozat, mivel ez teszi az első kísérletet, hogy értékelje az algaerdők nyújtotta néhány legfontosabb ökoszisztéma szolgáltatást. De egy fontos következő lépés az lenne, hogy magába foglaljon több algafajtát és szélesebb körű hasznokat mérjen fel, beleértve kulturális jelentőségüket a bennszülött közösségek számára.

(Forrás: New Scientist: https://www.newscientist.com/)