2776-ik születésnapját ünnepli az örök város, Róma

Róma
A Forum Romanum vagy, ahogy a rómaiak gyakrabban nevezték Forum Magnum az ókori Róma fő köztere, a Capitolium és Palatinus domb közötti tér volt, mely a kereskedelmi és politikai világ érintkezőhelyének számított
Vágólapra másolva!
Gladiátorjátékok és ingyen látogatható múzeumok várják Róma lakosait és a városban tartózkodó turistákat április 21-én, Rómát az ókori hagyomány szerint ugyanis ezen a napon alapítottak Krisztus előtt 753-ban.
Vágólapra másolva!

A születésnap alkalmából ingyenesen látogathatók Róma múzeumai

A születésnap alkalmából Roberto Gualtieri főpolgármester babérkoszorút helyez el az ókori város egykori központjaként ismert Capitolium-domb közelében.

S.P.Q.R. vagyis a Szenátus és a római nép, a köztársaságkori Róma címere, ami a császárkorban, a principátus idején is megmaradt hivatalos állami jelvénynek Forrás: Origo

A pápa római helynöke, Angelo De Donatis bíboros misét mutat be a város üdvösségéért. Szokás szerint a városi múzeumokban április 21-én ingyenes a belépés.

A Capitoliumi Múzeum rendkívüli tárlattal ünnepel,

és ahogyan minden évben, most is egy ez idáig soha nem kiállított régészeti leletet mutat be: egy aranyozott levelekkel díszített, negyedik századi üvegtárgyat, melyet az utolsó római metróvonal fúrása során találtak.

A Forum Romanum vagy, ahogy a rómaiak gyakrabban nevezték Forum Magnum az ókori Róma fő köztere, a Capitolium és Palatinus domb közötti tér volt, mely a kereskedelmi és politikai világ érintkezőhelyének számított Forrás: Wikimedia Commons

A Forum Romanum éjszakai látogatással várja a látogatókat. A születésnapon nyitja meg kapuit a város rózsakertje az Aventinus-dombon.

Megelevenítik a város történetének nevezetes epizódjait

Április 21-én délben megtelik olaszokkal és külföldiekkel a Pantheon is, mivel ebben az időpontban az ókori épület tetőnyílásából betörő napsugarak rendkívüli szögben világítják meg a hatalmas belső tereket.

Romulus és Remus az egyik mitikus történet szerint Róma városának alapítói, Rhea Silvia hercegnő és Mars, a háború istenének ikerfiai Forrás: Wikimedia Commons

Ezreket várnak a Circus Maximus egykori lóversenypályájára is,

ahol vasárnapig Róma története főbb epizódjai elevenednek meg

a város alapításától a birodalom terjedéséig: szenátorok, császárok, matrónák és Veszta-szüzek, római katonák és gladiátorok vonulnak fel a hagyományőrző csoportok szervezésében.

(Forrás: MTI)