Jó állapotban megmaradt fűszereket találtak egy középkori balti-tengeri hajóroncsban

hajóroncs
János király elsüllyedt hajójának rekonstrukcija
Vágólapra másolva!
"Egyedülálló" rejtekhelyre bukkantak, ahol jó állapotban megmaradt fűszereket - sáfrányfüzértől szemes borsig és gyömbérig - találtak egy királyi hajó roncsában, amely több mint ötszáz éve süllyedt el Svédország balti-tengeri partjánál - közölték a régészek.
Vágólapra másolva!

János király elsüllyedt hajóját búvárok fedezték fel

A János dán és norvég király tulajdonában lévő Gribshund roncsa Ronneby partjánál nyugszik a mélyben, miután 1495-ben kigyulladt és elsüllyedt, miközben

a király Svédországba tartott politikai találkozóra.

A hajóroncsot az 1960-as években fedezték fel sportbúvárok, az elmúlt években szórványos feltárásokat végeztek rajta.

János király elsüllyedt hajójának rekonstrukcija Forrás: All That's Interesting

A korábbi merülések során orrszobrokat és gerendákat találtak. A fűszerek a legutóbbi, Brendan Foley, a Lundi Egyetem régész kutatója vezette feltárások során kerültek elő a roncsba lerakódott üledékből.

A Balti-tenger sajátos viszonyai konzerválták a roncsot

"A Balti-tenger igen sajátos - kevés az oxigén, alacsony a hőmérséklet, kevés a sótartalom, így sok szerves dolog jó állapotban marad meg benne, amelyek a világóceánok rendszerében nem maradnának meg ennyire épen" - mondta Foley.

- tette hozzá.

A roncsból előkerült több, mint 500 éves fűszermaradványok Forrás:Smithsonian

A fűszerek valaha státuszszimbólumnak számítottak,

csak a gazdagok engedhették meg maguknak a sáfrányt és a fokhagymát, amelyeket Európán kívülről hoztak be. A hajón talált fűszereket János király vihette magával Svédországba.

A Balti-tenger műholdképe Forrás: ELTE

A leletet tanulmányozó Mikael Larsson, a Lundi Egyetem kutatója szerint ez az egyetlen olyan régészeti lelőhely, ahol sáfrányt találtak, ezért is egyedülálló és különleges.

(Forrás: MTI/Reuters)