Ijesztő új betegség jelent meg, amit a műanyagok okoznak

műanyag
Vágólapra másolva!
Egy új, kizárólag a műanyagok által okozott betegséget fedeztek fel a tengeri madaraknál.
Vágólapra másolva!

A londoni Természettudományi Múzeum tudósai szerint a plasztikózisnak nevezett betegségben szenvedő madarak emésztőrendszerében a hulladék lenyelése miatt képződtek hegek. A kutatók szerint ez az első feljegyzett eset, amikor vadon élő állatoknál kifejezetten műanyag okozta fibrózis lép fel.

A Journal of Hazardous Materials című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a műanyagszennyezés olyannyira gyakori, hogy a hegesedés a madarak különböző korosztályai között széles körben elterjedt.

A betegséget fiatal madarakban fedezték fel, és úgy gondolják, hogy a fiókákat a szülők táplálták a műanyaghulladékkal, amikor véletlenül az élelemmel együtt hozták vissza.

A plasztikózis nevű betegséget a barna vészmadaraknál fedezték fel Forrás: Wikimedia Commons

A tudósok, köztük a Természettudományi Múzeum munkatársai, Dr. Alex Bond és Dr. Jennifer Lavers, az ausztráliai Lord Howe-szigetről származó barna vészmadarakat tanulmányozták, hogy megvizsgálják a lenyelt műanyag mennyisége és a mirigyes gyomor - a madarak gyomrának első része - közötti kapcsolatot.

Azt találták, hogy minél több műanyagot nyelt le egy madár, annál több gyulladás és ennek következtében heg alakult ki benne. A betegség a mirigyes gyomorban lévő csőmirigyek fokozatos leépüléséhez vezethet. E mirigyek elvesztése miatt a madarak sebezhetőbbé válhatnak a fertőzésekkel és a parazitákkal szemben, és befolyásolhatják a táplálék megemésztésének és egyes vitaminok felszívódásának képességét. E miatt csökkenhet az élettartam és romlik a szaporodási képesség.

A kutatók a fibrotikus betegséget plasztikózisnak nevezték el, hogy egyértelművé tegyék, azt a környezetben lévő műanyag okozta.

Bár a tudósok csak egy madárfajt vizsgáltak a világ egy részén, valószínűnek tartják, hogy több faj is érintett, és azt mondják, hogy további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy mennyire elterjedt a plasztikózis.