Az aszály miatt kipusztulhat néhány brit lepkefaj

közönséges medvelepke
A közönséges medvelepkét már nem látni az egyre szárazabb és melegebb területeken
Vágólapra másolva!
Egy most publikált tanulmány megállapította, hogy a szárazság a kihalással fenyegeti néhány brit lepkefajt, mivel a rovarokat már nem látni az egyre szárazabb és melegebb területeken.
Vágólapra másolva!

Teljesen kipusztultak a melegebb déli és keleti részeken

Az új kutatást a Butterfly Conservation jótékonysági szervezet és a Northumbria Egyetem tette közzé, akik a Butterfly Conservation National Moth Recording Scheme önkéntesei által 40 év alatt gyűjtött adatokat vizsgálták. Megállapították, hogy azok a hideghez alkalmazkodott lepkék, amelyek egykor Nagy-Britannia számos élőhelyén virágoztak, most visszahúzódtak északnyugat felé, ahol alacsonyabb a hőmérséklet, miközben

egyes fajok pedig teljesen kipusztultak a melegebb, szárazabb, déli és keleti részeken.

A közönséges medvelepkét már nem látni az egyre szárazabb és melegebb területeken Forrás: Butterfly Conservation

Ahogy azt a szakemberek megjegyzik, a hideghez alkalmazkodó lepkefajok többségének a száma az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent.

Az egyik szenvedő rovar a közönséges medvelepke (Arctia caja), amelynek száma 1968 és 2002 között riasztó mértékben, 89 százalékkal csökkent. A hernyók ugyanis ahhoz alkalmazkodtak, hogy túléljék a hosszú fagyos teleket.

A tudósok szerint ezek az úgynevezett helyi kihalások Nagy-Britannia legmelegebb részein történtek, de a lepkéket fenyegető veszély nagymértékben csökkent ott is, ahol az éves csapadékmennyiség is magas volt. Noha további kutatásra van szükség ennek az okát illetően, a kutatók szerint ez azért lehet, mert a növények, amelyekből a lepkék hernyói táplálkoznak, jobban túlélnek, ha több a csapadék.

Rekordméretű a szárazság

A természetvédők azt szorgalmazzák, hogy helyezzék előtérbe az éghajlatváltozásra adott válaszként a táj vízellátottságát, például az állatállomány túllegeltetésének csökkentésével, a fásítás növelésével, a folyók lassításával és a tőzeglápok helyreállításával. Mindezek a tevékenységek visszatartanák a vizet, ami a lepkék és más vadon élő állatok számára is előnyös lenne.

– mondta Dr. Lisbeth Hordley, a Butterfly Conservation posztdoktori kutatója és a tanulmány vezető szerzője a The Guardian online portálnak. – Sajnos az éghajlatváltozás súlyosbodásával egyre több területen fognak olyan magas hőmérsékleti viszonyok uralkodni, amelyek ezeket a lepkéket a kihalás szélére sodorják, ezért a földhasználat vízvisszatartás növelését célzó átalakítása még fontosabb az ilyen fajok védelme érdekében.

Az egyik szenvedő rovar a közönséges medvelepke (Arctia caja Forrás: Butterfly Conservation

Az éghajlat folyamatos változásával az Egyesült Királyság egyre inkább ki van téve az aszályoknak; a tavalyi száraz időjárás rekord alacsony folyókhoz vezetett, ami idén is érezteti hatását.

– mutatott rá Dr. Richard Fox, a Butterfly Conservation tudományos vezetője és a kutatás társszerzője. – Bár ez nagyon rossz hír a rovarok számára, a civil tudósok által gyűjtött adatok azt is megmutatták, hogy hogyan növelhetjük e fajok ellenálló képességét, miközben az emberek javát is szolgáljuk azzal, hogy több vizet tartunk vissza a folyók vízgyűjtő területein.

Hozzátette: a szervezet lepkevédelmi projektjei, mint például a Bog Squad (amely Skóciában a károsodott tőzeglápokat tölti fel újra nedvességgel) máris ilyen előnyökkel járnak, de sokkal többre van szükség az élővilág és az emberek védelméhez, ahogy az éghajlati válság egyre súlyosbodik.