Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Asztmásként kétszeres esélyünk van a reflux kialakulására

torokfájás, refluxbetegség, néma reflux
„A betegséget az erős gyomorégéssel, mellkasi égő érzéssel, gyakori böfögéssel, rossz szájízzel azonosítjuk, pedig létezik egy másik formája is, a néma reflux. Ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, gyakran csak a légúti tünetek – torokfájás, köhögés, visszatérő arcüreggyulladás – hívják fel rá a figyelmet.”
Vágólapra másolva!
A reflux nem minden esetben jelentkezik a jól ismert tünetekkel, ezért sokáig lappanghat, miközben fokozza az asztmás panaszokat, csökkenti a krónikus légúti betegség gyógyszeres kezelésének hatékonyságát. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa  elmondta, hogyan ismerhetjük fel, ha esetünkben az asztma mellett reflux is fennáll.
Vágólapra másolva!

A két betegség együtt felerősíti egymás tüneteit

Az asztmás betegeknél gyakoriak a refluxos panaszok – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Ennek oka, hogy a köhögés és egyes szájon át szedett asztma gyógyszerek hatóanyagai súlyosbíthatják a reflux tüneteit, a túlzott gyomorsav termelődés pedig felerősítheti az asztmás panaszokat. Az asztma köhögést, nehézlégzést, mellkasi szorító érzést okoz, a reflux a mellkasban égő érzést, mellkasi nyomást, a garatban is érezhető kellemetlen tüneteket, torokfájást is előidézhet. Bizonyos esetekben a beteg ezt úgy éli meg, mintha rosszul kapna levegőt. A tünetek között tehát van átfedés, így előfordulhat akár olyan helyzet is, hogy az asztmát azért nem lehet megfelelően beállítani, mert valójában a reflux okozza a panaszokat.

A néma reflux nem okoz tipikus tüneteket

Gyomorégés, égő érzés a mellkasban, a szegycsont tájékán. Kellemetlen szájszag, maró érzés a torokban. Ha ilyen panaszaink jelentkeznek, akkor sejtjük, hogy gyomorégés vagy reflux betegség lehet a kiváltó ok. A reflux azonban nem mindenkinél okoz ilyen jellegzetes panaszokat. A néma refluxra sok esetben csak a reggeli torokfájás, elhúzódó rekedtség vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás utal. Az első hallásra talán enyhének tűnő tünetek azonban komoly szövődményeket okozhatnak, főként asztmások esetében.

„A betegséget az erős gyomorégéssel, mellkasi égő érzéssel, gyakori böfögéssel, rossz szájízzel azonosítjuk, pedig létezik egy másik formája is, a néma reflux. Ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, gyakran csak a légúti tünetek – torokfájás, köhögés, visszatérő arcüreggyulladás – hívják fel rá a figyelmet.” Forrás: http://www.orvosihirkozpont.hu/hirek/20191204-094500/reggeli-torokfajas-%E2%80%93-mi-okozhatja

Ilyen tünetek utalhatnak arra, hogy asztma mellett refluxa is van

• Megfelelő kezelés ellenére sem szűnő, vagy erősödő asztmás panaszok.

• Az asztmás tünetek egy kiadós, étkezést vagy a refluxot fokozó ételek – például fűszeres, csípős ételek, alkohol, koffein - fogyasztása után romlanak.

• A légzési panaszok fekvő helyzetben rosszabbodnak. Az éjszakai „asztmás tünetek" oka részben lehet a fekvő helyzetben súlyosbodó reflux.

• Elhúzódó, köhögésre ingerlő torokirritáció, gombócérzés és rekedtség jelentkezik.

• A reflux a fogzománcot is kikezdheti, ezért alapos szájhigiéne ellenére a metszőfogakon jelentkező gyakori fogszuvasodás kapcsán is érdemes gondolni rá.

A néma refluxra sok esetben csak a reggeli torokfájás, elhúzódó rekedtség vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás utal. Az első hallásra talán enyhének tűnő tünetek azonban komoly szövődményeket okozhatnak, főként asztmások esetében. Forrás: https://www.tudokozpont.hu/a-tudorol

Nem az asztma gyógyszerek adagolását kell emelni

Asztmásként nagyobb esélyünk van a reflux kialakulására, ezt szem előtt tartva fontos minden új, vagy nehezen kezelhető tünet esetében az reflux lehetőségére is gondolni – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Ilyen esetben alaposan ki kell vizsgálni a beteg panaszait, nem szabad megelégedni azzal, hogy csak az asztma kezelésére fókuszálunk. Ha a két betegség egyszerre van jelen valakinél, akkor mindkettőt együtt kell kezelni, tartós javulást csak így lehet elérni.

(Forrás: Tüdőközpont www.tudokozpont.hu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről