Kétezer éves vonós hangszerre bukkantak Vietnámban

vonós hangszer
A régészek egy ősi, szarvasagancsból készült vonós hangszert tártak fel Vietnám déli részén
Vágólapra másolva!
A régészek egy ősi, szarvasagancsból készült vonós hangszert tártak fel Vietnám déli részén. A zenei eszköz 2000 éves és a Mekong folyó mentén élő vietnami pre-Óc Eo kultúra idejéből származik.
Vágólapra másolva!

Fredeliza Campos, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) munkatársa szerint ez a vonós hangszer, vagy akkordofon az egyik legkorábbi példája az ilyen típusú hangszereknek Délkelet-Ázsiában.

– magyarázta a szakember a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Körülbelül 35 centméter hosszú lehetett, és az egyik végén egy lyuk volt egy csapnak, ami fontos lehetett a hangoláshoz. Emellett látható rajta egy hídnak tűnő elem is, amely a húrt tartotta.

A hangszert több mint 600 csontleletből azonosították a dél-vietnami Long An tartományban, amelyeket Gò Ô Chùa régészeti lelőhelyén találtak Dél-Vietnamban.

A régészek egy ősi, szarvasagancsból készült vonós hangszert tártak fel Vietnám déli részén Forrás: Antiquity

A készítéséhez használt agancs valószínűsíthető forrása a Délkelet-Ázsia szárazföldi részén őshonos indiai disznószarvas, a Sambar szarvas.

A szakemberek három egyforma bronzharangot is találtak a helyszínen, amelyek valószínűleg egy temetés részeit képezhették.

– mutatott rá Campos. – Az általunk vizsgált leletek és néhány ma is játszott húros hangszer közötti feltűnő hasonlóságok arra utalnak, hogy a hagyományos vietnami zene eredete a történelem előtti múltban keresendő.

Az, hogy a hangszeren hogyan játszottak, vagy hogy milyen hangzása lehetett, egyelőre nem világos, ám a kutatók úgy vélik, hogy a módszerek hasonlóak lehettek a mai vietnami hangszerekhez. Erre jó példa a K'ný, egyn olyan egyhúros vonós hangszer, amelyet a játékos szája egyedülálló módon irányít, és egyfajta rezonátorként működik. A hangok és hangszínek széles skáláját képes megszólaltatni; sokkal többet, mint a zongorán gyakran hallható kromatikus skála.