Soha nem látott vérengzés történt a dél-afrikai vizeken

cápa
Az egyik kardszárnyúak által elpusztított tehéncápa teteme Gansbaai fövenyén
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években egyre több hír érkezett arról, hogy a dél-afrikai Western Cape tartomány atlanti partvidékén felbukkant nomád kardszárnyú delfinek üldözik a cápákat aminek eredményeként egyes partszakaszokról szabályosan eltűntek ezek a tengeri nagyragadozók. A korábban a nagy fehér cápáiról híres Vals-öbölbeli Fóka-sziget környékéről már évekkel ezelőtt elvándoroltak a fehér cápák, de a másik világhírű dél-afrikai cápás"hot spot", Gansbaai vizein is egyre gyakrabban bukkannak fel a fokföldi tartomány partjai mentén portyázó kardszárnyú delfinek. Legutóbb tizenhét, az orkák által megcsonkított cápa tetemét mosta partra a tenger, de a szakértők szerint ennél is nagyobb mértékű lehetett a vérengzés.
Vágólapra másolva!

Pánikszerűen menekülnek a nagy fehér cápák a kardszárnyú delfinek elől

Tizenhét cápát öltek meg a kardszárnyú delfinek az elmúlt napokban a Gansbaai melleti Pearly Beach-en - közölte a dél-afrikai Marine Dynamics Academy (MDA) tengeri természetvédelmi szervezet. A tengerbiológusok által Port, illetve Starboard néven nyilvántartott és párban vándorló két kardszárnyú delfin már évek óta portyázik a Fokföldi-félsziget, valamint a Walker-öböl közötti partszakaszon.

Hím kardszárnyú delfin. A kardszárnyúakat életmódjuk alapján két csoportra, a területtartó rezidens, és a vándorló nomád orkákra osztják Forrás: Elter Tamás

A nomád orkák (Orcinus orca) számos nagy fehér cápát (Carcharodon carcharias) pusztítottak el, kifejezetten a májuk megszerzése miatt, ami ínyencfalatnak számít a kardszárnyú delfinek számára. A nagy Vals-öbölben (False Bay) fekvő világhíres nagy fehér cápás megfigyelő-, illetve merülőhely, a Fóka-sziget környékén először 2011-ben tűntek fel a kardszárnyú delfinek, amelyeknek 2015-től rendszeressé vált itt a jelenlétük.

A nagy Vals-öböl (False Bay) napfelkelte idején. Az öböl partjain több tízezer medvefóka él Forrás: Elter Tamás

A kardszárnyúak eleinte az öbölben előforduló más, kisebb testű delfinekre vadásztak, de hamarosan kibővítették az étlapjukat a nagy fehér cápákkal. Egyes szakértők ennek tudják be, hogy 2015 után egyre kevesebb nagy fehér cápát lehetett észlelni a Fóka-sziget vizein, az elmúlt öt évben pedig gyakorlatilag eltűntek az öbölből ezek az ikonikus nagyragadozók, és keletebbre, Gansbaai, illetve Mossel Bay vizeire költöztek át.

Fókára vadászó nagy fehér cápa a Vals-öbölben. Napjainkra szinte teljesen eltűntek a fehér cápák az öbölből Forrás: Biosphoto/Juan-Carlos Muńoz

Csakhogy a nomád orkák az elmúlt három-négy évben egyre gyakrabban Gansbaai vizein is felbukkantak, ahol korábban soha sem látták még őket. Azt, hogy a kardszárnyúak a Walker-öbölben is elkezdtek nagy fehér cápákra vadászni, a partra sodródott elpusztult fehér cápa tetemek bizonyították.

Nagy fehér cápa a Fóka-sziget vizein Forrás: Elter Tamás

Az orkák állandósult jelenléte miatt a nagy fehér cápák észlelhetősége is sokkal hektikusabbá vált a korábbiakhoz képest, és jelenleg már csak a Mossel Bay-ben számít stabilnak az állományuk.

Az orkák nem válogatnak: hatalmas rendet vágtak a hétkopoltyús tehéncápák között is

A Vals-öbölbeli Fóka-sziget vizein a nagy fehér cápák elvándorlása miatt üresen maradt ökológiai fülkét a Fokföldi-félsziget moszaterdeiben tanyázó és rendkívül ősi vonásokat mutató hétkopoltyús tehéncápák ( Notorynchus cepedianus) foglalták el, részben megosztva ezt a vadászterületet az időszakos vendégeknek számító bronzcápákkal (Carcharhinus brachyurus).

Hétkopoltyús tehéncápa a Vals-öbölben Forrás: Elter Tamás archívuma

A tehén-, és a bronzcápák a Walker-öböl mentén is relatíve gyakorinak számítanak. A nagy fehér állomány megritkulása miatt

most a hétkopoltyús tehéncápák kerültek a nomád orkák célkeresztjébe.

Mivel ezek jóval kisebb testűek, mint a nagy fehér cápák ( a kifejlett példányok átlagos testhossza 190 250 cm), ezért ebből a fajból egyszerre mindig több példányt vadásznak le a kardszárnyúak a legújabb megfigyelések szerint.

A hétkopoltyús tehéncápa igen ősi vonásokat mutató cápafaj Forrás: Wikimedia Commons/José María Pérez Nuñez

Alison Towner, a Marine Dynamics Academy tengerbiológusa, és a Rhodes Egyetem PhD hallgatója a Gansbaai környékén cápákat zsákmányoló kardszárnyú delfinek kutatásának vezetője, Ralph Watson segítségével az elmúlt két hétben nyomon követte a két nomád orkát, Portot, és Starboard-ot.

A két, cápákat pusztító nomád orka Gansbaai közelében, a Walker Bay vizein Forrás: Marine Dynamics Academy

„Ez a kutatás a gyilkos bálnákkal (kardszárnyú delfinekkel, a szerk.) és cápákkal foglalkozó tudósok összehangolt erőfeszítésének része, ami már 2015 óta folyik" – nyilatkozta a Marine Dynamics tengerbiológusa.

- mondta el Ralph Watson, azt is hozzáfűzve, hogy egy héttel később ugyanitt tizenegy hétkopoltyús tehéncápa tetemére bukkantak a parton, és pár nappal később újabb elpusztított tehéncápákat találtak. A cápatetemeket Alison Towner és munkatársai vizsgálták meg. „ Mindegyik hétkopoltyús cápa hasi oldala fel volt szakítva, és hiányzott a májuk; valamennyien 1,6-2,3 méter közötti nőstények voltak, és hasonló sérüléseket szenvedtek el, mint azok a tehéncápák, amelyeket ugyanez az orka pár ölt meg a False Bay-ben" – ismertette a vizsgálat eredményét Alison Towner.

Az egyik kardszárnyúak által elpusztított tehéncápa teteme Gansbaai fövenyén Forrás: Marine Dynamics Academy

A hét eleji vihar- és hullámzási körülmények jó feltételeket teremtettek a cápatetemek partra mosásához.

Ez az eddig tapasztalt legnagyobb, egyetlen alkalommal okozott cápapusztítás a környéken" – nyilatkozta Towner. A szakember azt is hozzáfűzte, hogy mivel nagy valószínűséggel nem az összes tetem sodródott partra, a pusztítás feltehetően még ennél is nagyobb lehetett.

Vadászó nomád kardszárnyú delfinek (a kép illusztráció) Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

Dr. Alessandro De Maddalena tengerbiológus-professzor, a világhírű nagy fehér cápa-szakértő szerint a fehér cápák részbeni eltűnésének, részben pedig a felbukkanásuk rapszodikussá válásának

elsősorban nem a kardszárnyú delfinek az okai.

A neves szakember szerint nevetséges is lenne azt feltételezni, hogy egyetlen orkapár képes egy sok száz kilométeres partszakasz összes nagy fehér cápájának az elűzésére.

Dr. Alessandro De Maddalena, a Milánói Egyetem tengerbiológus professzora, és a nagy fehér cápák nemzetközi tekintélyű szakértője Forrás: Facebook

De Maddalena professzor szerint a térségben folytatott kizsákmányoló jellegű iparszerű kereskedelmi halászat a fő felelős a fokföldi partvidék ökológiai egyensúlyának megbomlásában, aminek csak a következménye a térségben korábban ismeretlen kardszárnyúak megjelenése, és a cápák megritkulása.