Kész betartani a ramadáni böjtöt az első arab űrhajós, aki félévet tölt majd az ISS-en

space science Horizontal
United Arab Emirates astronaut and mission specialist, Sultan Al Neyadi (L), and Roscosmos cosmonaut and mission specialist, Andrey Fedyaev, participate in a news conference on the upcoming SpaceX Crew-6 mission to the International Space Station, at NASA’s Johnson Space Center in Houston, Texas, on January 25, 2023. - The Falcon 9 rocket and the Dragon Endeavour spacecraft is scheduled to launch no earlier than February 26, 2023, from Launch Complex 39A at NASA’s Kennedy Space Center in Florida. (Photo by Mark FELIX / AFP)
Vágólapra másolva!
Kész a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tölteni az egy hónapig tartó ramadánt, és vállalni az ottani körülmények között a böjttel járó nehézségeket a "világűr szultánja" becenéven ismert, egyesült arab emírségekbeli űrhajós.
Vágólapra másolva!

A negyvenegy éves Szultan al-Nejadi - az arab országokból származó első olyan űrhajós, aki hat hónapot tölt az ISS-en - csütörtökön beszélt erről. Nejadi február 26-án indul a világűrbe egy SpaceX űrhajó fedélzetén.

Az Egyesült Arab Emírségek néhány éve vesz részt az űrprogramban, 2019-ben egy másik űrhajóst, Hazza al-Manszúrit küldte nyolcnapos küldetésre az ISS-re.

Szultan al-Nejadit féléves tartózkodásának ideje alatt lesz a muszlimok szent hónapja, a ramadán is, amikor napkeltétől napnyugtáig böjtölnek.

Szultan al-Nejadi, az Egyesült Arab Emírségek űrhajósa(balra) és Andrej Fedjajev, a Roszkozmosz űrhajósa. Forrás: AFP/Mark Felix

Ennek a szabálynak a betartása az ISS-en, amely 90 perc alatt fordul meg a Föld körül, valódi kihívás - magyarázta csütörtökön az űrhajós Dubajban tartott sajtótájékoztatóján.

Napi átlagos 16 napkeltével és napnyugtával mikor kell megtörni a böjtöt? - kérdezte az űrhajós, aki azért hozzátette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a greenwichi középidőt használják.

Míg szerdán az egyesült államokbeli Houstonban azt mondta, hogy nem ragaszkodik a böjt betartásához a küldetése alatt, ezúttal viszont kijelentette, hogy "a böjtölés szándékával készül a szent hónapra".

Nejadi húsz évig szolgált a hadseregben, majd elektronikai és távközlési mérnöki tanulmányokat végzett Nagy-Britanniában. Az ausztráliai Griffith egyetemén doktori disszertációját az adatszivárgások megakadályozására alkalmas technológiákról írta.

A négyezer jelölt közül kiválasztott űrhajós közölte, hogy a mikrogravitációnak az emberi testre gyakorolt hatását kívánja tanulmányozni a jövőbeli Mars-missziókkal összefüggésben.

Nejadi Stephen Bowen és Warren Hoburg amerikai és Andrej Fegyajev orosz űrhajósokkal közösen utazik az ISS-re.