Negyven év felett mindenképp vizsgáltassuk meg a szemünket

Man Senior 50-59 years Middle-aged Indoor Inside Read Leisure Recreation Optic Eye Presbyopia Presbytism Presbyope Eyesight Relaxation Gray hair Gray-haired Sitting One person 1 person Horizontal MAN READING BOOK GLASSES OPHTHALMOLOGY BEARD COLOR
Presbyopia (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Életkorunk előrehaladtával a látásunk is fokozatos változáson megy keresztül, ami akár az életminőségünket is befolyásolhatja. Azonban a bölcs életmódválasztás, a rendszeres szemészeti szűrővizsgálat és a betegségek korai felismerése hozzájárul a jó látás hosszú távú megőrzéséhez.
Vágólapra másolva!

Fontos, hogy 40 éves kor után évente végeztessünk szemészeti szűrővizsgálatot. 40 és 60 éves kor között már sokan tapasztalják, hogy megváltozhat a különböző megvilágítás melletti jó látás képessége. Ha jól megvilágított területről gyenge fényű területre haladunk át (vagy fordítva), előfordulhat, hogy szemünknek hosszabb ideig tart ennek megszokása.

A fényhez és a sötéthez való alkalmazkodási problémák megnehezíthetik a vezetést, különösen éjszaka vagy esőben. A vezetés még nagyobb kihívást jelenthet, ha a szembetegségek befolyásolják a perifériás (oldalsó) látást, vagy növelik a fényérzékenységet. "60 éves korhoz közeledve ezek a tünetek már a szemlencse homályosodásának, a szürkehályog kialakulásának első jelei lehetnek.

Presbyopia (illusztráció) Forrás: Phanie via AFP/GARO/PHANIE/Garo

A probléma kezelése a látás jelentős romlásával mindenképpen szükségessé válik, erre ma az egyetlen ismert, hatékony módszer a szürkehályog műtét. A beavatkozás szerencsére gyors és fájdalommentes, elvégzése után néhány héttel – ha nem áll fenn egyéb szembetegség – a látás újra tökéletes lehet" – foglalja össze Dr. Török Mátyás.

A 40 éves kor felett javasolt rendszeres szemvizsgálat során az alábbi szembetegségekre is fény derülhet:

  • időskori makula degeneráció
  • diabéteszes retinopátia
  • glaukóma
  • szürkehályog

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom