Díszített leplekkel takarták le ezeket a kopt sírokat

kopt sírok
Egy közös spanyol-egyiptomi régészeti misszió kopt kori sírokat tárt fel Minya felső egyiptomi kormányzóságában
Vágólapra másolva!
Egy közös spanyol-egyiptomi régészeti misszió kopt kori sírokat tárt fel Minya felső egyiptomi kormányzóságában. Az ásatásokat a Barcelonai Egyetem és a Legfelsőbb Régészeti Tanács végezte, amely összesen huszonkettő perzsa, római és kopt korszakból származó sírt fedezett fel az Al-Bahnasa régészeti lelőhelyen.
Vágólapra másolva!

Az Oxyrhynchus néven is ismert al-Bahnasát először Arthur Surridge Hunt papirológus és Bernard Pyne Grenfell egyiptológus tárta fel 1897-ben. Ásatásaik során több ezer görög nyelven írt papirusz került elő a római korból, amelyek jelentős része ma az angliai oxfordi Ashmolean Múzeumban található.

Az elmúlt évszázad során a helyszínt fosztogatók és kincsvadászok dúlták fel, ezért számos, jelenleg magángyűjteményben és közmúzeumban lévő műtárgyról megállapították, hogy az Al-Bahnasából származik.

A legutóbbi spanyol-egyiptomi régészeti küldetés során összesen hat temetkezési komplexum került elő, amelyek a római és a perzsa korból származnak, míg tizenhat egyedi sír a kopt-bizánci időszakhoz tartozik. A „kopt korszak" a késő római Egyiptom (i.sz. 3–4. század) és a bizánci Egyiptom (i.sz. 4–7. század) informális elnevezése.

Egy közös spanyol-egyiptomi régészeti misszió kopt kori sírokat tárt fel Minya felső egyiptomi kormányzóságában Forrás: Ministry of Tourism and Antiquities

Ez az időszak egyfajta vallási elmozdulást mutat az egyiptomi kultúrában a kopt kereszténység irányába, az ókori egyiptomi vallástól egészen Egyiptom muszlim hódításáig, a Krisztus utáni 7. századig.

A római sírok közül többet mészkőből építettek és némelyik fedele is hiányzik, ami arra utal, hogy valószínűleg kirabolták őket, feltehetően valamikor az ókorban. Ami a kopt kori sírokat illeti, azok téglalap alakúak és díszített leplekkel borított temetkezéseket rejtettek.

– mondta Mostafa Waziry, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára a HeritageDaily online tudományos portálnak.